O echipa de cercetatori condusa de dr. David Stuckler de la Universitatea Cambridge, a analizat variatiile ratei sinuciderilor la persoanele cu varste sub 65 de ani in zece tari - Austria, Cehia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Romania si Ungaria.
Rata sinuciderilor, in continua scadere pana in 2007, a inceput sa creasca in 2008, cu cel putin 1 la suta in tarile care au aderat la UE in 2004 si cu aproape 7 la suta in statele care erau deja membre UE la acea data.
Tendinta s-a agravat in 2009, cu o crestere de cel putin 5 la suta in fiecare dintre cele zece tari, cu exceptia Austriei, unde rata sinuciderilor a scazut din 2007 pana in 2009.
In Marea Britanie, rata sinuciderilor a crescut de la 6,14 la 100.000 de persoane in 2007 la 6,75 la 100.000 in 2008, insa s-a mentinut la acelasi nivel in 2009. Tarile care au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei financiare, cum sunt Grecia si Irlanda, au inregistrat cresteri mai importante ale ratei sinuciderilor (17 si, respectiv, 13 la suta).
Rezultatele preliminare ale studiului confirma o alta cercetare publicata de Lancet cu doi ani in urma, referitoare la variatiile, pe o perioada de 30 de ani, ale ratei mortalitatii in 26 de tari europene in timpul crizelor economice.
Din cauza cresterii somajului si a reducerii utilizarii masinilor, numarul accidentelor rutiere a scazut de la declansarea crizei, in special in tarile care au aderat recent la UE. Ca urmare, disponibilitatea organelor pentru transplant, prelevate deseori in urma unor accidente rutiere, a scazut substantial, in special in Irlanda si Spania.
Sursa: Jurnalul National
Cum alegem banca potrivita pentru refinantare?... Raport Renaissance: Daca pretul petrolului ramane peste 100 $/baril, Petrom ar putea da 70% din profit in dividende...