Antena Căutare

Cu doar trei ani inainte de adoptarea euro BNR inaspreste creditarea in valuta

Banca Nationala a finalizat proiectul de regulament destinat limitarii creditului in valuta pentru romanii cu venituri in lei. In perioada boomului economic, 2005-2008, bancile au gasit nenumarate metode de a ocoli masurile prudentiale ale BNR.

Creditele de consum ar putea avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la imprumuturile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%. Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

Banca centrala a finalizat proiectul de regulament destinat implementarii unor noi masuri prudentiale de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei. Astfel, se are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se cons­tituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/te­ren), construirii unui imobil sau ame­najarii/extinderii unei locuinte. Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de un avans de 20% din valoarea bunului achizitionat si o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exem­plu polita de a­sigurare) de 133% din suma imprumutata.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, in cazul creditelor de con­sum cu alte destinatii, debitorul per­soa­na fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea impru­mutului. Pentru creditele imobiliare, debitorul va detine un avans de cel putin 20% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Bancile vor fi obligate, ca si pana in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incat gradul de indatorare sa nu depa­seas­ca pe intreaga perioada pana la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare. Pentru fundamentarea nive­lului indatorarii, bancile vor face simulari pe baza celei mai mari rate de dobanda practicate pentru accel tip de credit in perioada martie 2007-martie 2011.

De asemenea, la creditele in valuta se va calcula gradul de indatorare in functie de cea mai ampla depreciere din perioada de referinta.

Finantarile in valuta, mai mari decat cele in lei

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat recent ca banca centrala pre­ga­teste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european.

De altfel, in perioada de explozie a creditului in valuta din 2005-2008, BNR a avut mai multe reglementari prin care a incercat temperarea finantarilor in devize straine.

Tot articolul, in Financiarul

CE intrerupe platile pentru infrastructura de transport din Romania... Ultima strigare pentru City Mall: 21 mil. euro. Pretul ramane prohibitiv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x