Antena Căutare

Cum să faci un CV care lucrează în interesul tău

Un CV convingător și care iese în evidență prin elementele sale de precizie și organizare îți poate aduce jobul mult visat. Gândește-te o clipă și vei găsi imediat logica lucrurilor! Primul contact pe care specialistul în resurse umane îl are în ceea ce te privește este CV-ul. Nu te cunoaște, nu știe cum arăți, cum vorbești sau ce anume te recomandă pentru postul pentru care ai aplicat. Testul pe care trebuie să-l treci în primă fază este cel al Curriculum Vitae.

Curriculum Vitae | pixabay.com

Când începi să-ți cauți de muncă și studiezi oferta disponibilă pe site-urile specializare de angajări, în domeniile tale, de interes, ia în calcul că trebuie să îți construiești un CV. Indiferent că recruiterul vine dintr-un department specializat în HR sau pur și simplu este managerul companiei care caută un om pentru un anumit post vacant, selecția va fi făcută după descrierea din acest document. Fiecare angajator își stabilește câteva criterii clare după care va alege candidații cărora le va fi solicitat un interviu.

Până să te cunoască personal, interesul tău este să-i oferi acestuia cele mai relevante date despre activitatea ta profesională. Un CV care lucrează pentru tine în prima fază a angajării tale trebuie să îndeplinească o serie de reguli.

În cele ce urmează găsești un mini-ghid menit să te îndrume în redactarea sau actualizarea datelor date din CV, astfel încât să pleci cu șanse maxime în cursa pentru găsirea unui job:

Articolul continuă după reclamă

Redactează-l corect

Verifică redactarea textului din CV! Greșelile gramaticale, de scriere sau de ortografie nu au ce căuta într-un astfel de document care te reprezintă din punct de vedere profesional. O virgulă pusă greșit sau o eroare ce ține de scrierea corectă în limba română te va pune imediat într-o lumină proastă. Alocă timp pentru a verifica fiecare frază pe care o treci în Curriculum Vitae. Ai grijă la topică și la formularea ideilor. Evită propozițiile lungi și limitează-te la a fi cât mai concis. Ia în calcul faptul că este un document formal, unde compunerile nu își găsesc locul.

Fă-l cât mai personalizat

Există modele standard pentru redactarea unui CV, în care ți se cere doar să completezi cu datele tale. Important este să-l structurezi în așa fel încât să fie cât mai simplu de parcurs, iar baza să includă activitatea profesională care te recomandă pentru ocuparea jobului pentru care ai aplicat.

Ce trebuie să includă în mod obligatoriu CV-ul tău:

- experiența profesională reală

- formulări care să arate capacitatea de comunicare și de transmitere a ideilor

- rezultate obține de-a lungul timpului în carieră

- studii

Acordă atenție detaliilor

O persoană organizată și consecventă poate fi identificată după felul în care și-a redactat CV-ul. O spun cei mai mulți dintre recruiterii specializați în găsirea candidaților potriviți pentru locuri de muncă vacante. Specialiștii în HR, la fel și managerii de companii pun mare preț pe detalii și pe un Curriculum Vitae structurat în mod profesionist. Ce înseamnă acest lucru? Asigură-te că este scris cu același font, sintetizat cu elemente relevante, strict profesionale, care te recomandă pentru jobul la care ai aplicat. Valoarea profesională a unei persoane este vizibilă într-un CV bun și care, odată ajung în mâinile angajatorului, va face diferența.

Scoate în evidență reușitele profesionale

Folosește verbe de acțiune și enumeră activitățile profesionale și rezultatele obținute în urma acestora. Specifică dacă ai condus o echipă, dacă ai avut targete îndeplinite cu succes, toate acestea cântăresc greu în fața oricărui angajator.Precizează sarcinile și responsabilitățile avute la locurile de muncă anterioare, indiferent de domeniu.

În cazul în care există, poți trece în CV și reușite personale, ce țin de hobby-uri și pasiuni. De exemplu, câștigarea unui concurs sau evidențierea ta într-un anumit domeniu, fără legătură cu zona profesională. Aceste aspecte îți creionează o imagine de persoană ambițioasă, activă și de succes.

Nu „umple” pagini cu lucruri nesemnificative

Un angajator știe exact ce caută la candidatul ideal. În aceste condiții CV-ul tău poate fi selectat sau nu pentru un interviu de angajare. Nu miza sub nicio formă pe cantitate și pe un volum mare de informații. Faptul că ai participat la vreun workshop în liceu s-ar putea să fie nesemnificativ pentru recruiter. Mai mult, ar putea considera superficial CV-ul tău și ar putea duce într-un con de umbră realizările tale cu adevărat importante. Niciun angajator nu îți va citi documentul de la cap la coadă, ci va încerca să identifice măcar un element din lista de criterii pe care o are.

Selectează informațiile cu adevărat relevante despre activitatea ta profesională, chiar dacă lungimea CV-ului riscă să de micșoreze considerabil. Calitatea va prima întotdeauna, în detrimentul cantității!

Nu minți în CV – e cea mai mare greșeală!

Dacă știi două sau trei vorbe într-o limbă străină și treci în CV că ești cunoscător la nivel mediu sau chiar începător, nu te va ajuta cu nimic. Mai mult, riști să cazi în penibil dacă vei fi chemat la interviu și supus vreunui test spontan. Nu minți în Curriculum Vitae!

Pentru un plus de credibilitate, atașează CV-ului tău și o scrisoare de intenție prin care să îți arăți interesul asupra companiei și a postului pentru care ai ales să aplici! Consultă oferta de joburi disponibilă și actualizată de la o oră la alta pe JobZZ.ro!

Apicultorii ar putea primi în acest an 50,2 milioane lei prin Programul naţional apicol pentru perioada 2020-2022... Romaero vrea să împrumute 8,25 milioane lei pentru a refinanţa două credite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x