Antena Căutare

Cum să locuiești într-o casă independentă energetic. Trei soluții ca să nu mai depinzi de rețelele naționale

Beneficiile aduse de o casă independentă nu sunt de neglijat. Proprietarii pot alege locații inedite pentru amplasarea casei, locații care nu permit întotdeauna racordarea la rețelele de energie electrică, apă și gaz.

Cum să locuiești într-o casă independentă energetic. Trei soluții ca să nu mai depinzi de rețelele naționale
| Sursa foto: Shutterstock

Beneficiile aduse de o casă independentă nu sunt de neglijat. Proprietarii pot alege locații inedite pentru amplasarea casei, locații care nu permit întotdeauna racordarea la rețelele de energie electrică, apă și gaz.

Achiziționarea unui teren care nu are acces la aceste rețele este mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Totodată, traiul într-o casă independentă energetic înseamnă și costuri lunare mult mai mici.

În plus, cu o casă independentă, nu mai depinzi de funcționarea permanentă a rețelelor publice. Viscolul și vânturile foarte puternice pot lăsa un oraș întreg fără electricitate și apă curentă (așa cum s-a întâmplat în aprilie 2018, în județul Vaslui). În această situație, autonomia casei devine extrem de utilă. Nu în ultimul rând, majoritatea soluțiilor prin care casele devin independente sunt realizate prin tehnologii sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

Casa independentă de furnizorii de electricitate

Din fericire, prețul sistemelor de energie regenerabilă este în scădere, așa că acestea încep să devină cu timpul din ce în ce mai accesibile. Principala opțiune pentru independența energetică este montarea panourilor solare fotovoltaice, pe acoperișul casei. O altă opțiune e cea a turbinelor eoliene, însă posibilitatea folosirii acestora depinde de amplasarea geografică a casei.

În unele zone din țară, se poate folosi chiar și energie produsă de un hidrogenerator. Astfel, dacă ai un râu sau chiar un pârâu în apropierea casei, poți folosi puterea apei pentru a genera electricitate. O microhidrocentrală de putere mică produce energie verde, fără costuri recurente. Există două opțiuni principale: microhidrocentrale de impuls, ideale pentru case de vacanță, sau microhidrocentrale de reacție, potrivite pentru locuințe. E de menționat și faptul că primele se instalează pe înălțimi mari de apă cu debite mici, iar cele din urmă pe înălțimi mai mici și debite mai mari.

Casa independentă de furnizorii de apă

Independența unei case nu ar trebui să se rezume la cea energetică. Într-o casă cu adevărat independentă, trebuie să fii cât mai autonom. Acest lucru înseamnă că, la fel ca în cazul energiei electrice, va trebui să identifici cele mai bune soluții și pentru celelalte sisteme. Spre exemplu, pentru apă curentă, poți fora în curte (dacă nu ai deja o fântână) și poți instala un hidrofor care funcționează cu energia electrică verde, generată independent.

O casă independentă folosește cât mai mult din resursele naturale și regenerabile. De ce să folosești rețeaua de apă publică pentru udatul plantelor și a grădinii? Implementează un sistem prin care să captezi și să stochezi cât mai multă apă de ploaie. Aceasta poate fi folosită în gospodărie, la scopuri pentru care nu ai nevoie de apă potabilă. Folosind în principal butoaie, țevi și robinete, se poate face un astfel de proiect în casă, fără prea mult efort, scrie The Coolist.

Casa cu încălzire și răcire independentă

O tendință relativ nouă în domeniu este de a încălzi și răci casa printr-un sistem geotermal. Avantajul său major este că resursa este una stabilă și nu cunoaște fluctuații, precum în cazul energiei solare sau eoliene. Potrivit Popular Mechanics, casa poate fi încălzită iarna prin absorbția de căldură din pământ, iar vara, căldura poate fi dispersată în pământ.

Poate părea surprinzător că aceste sisteme pot răci casa, fără a folosi energie electrică. Sistemul este deseori asemănat cu cel al unui frigider. Așa cum frigiderul reduce căldura din interior transferând-o în bucătărie, o pompă geotermală transferă căldura din casă în pământ, pentru a o păstra răcoroasă, chiar și pe timp de caniculă.

E important ca aceste sisteme să fie gândite împreună cu casa însăși, în loc să fie adăugate pur și simplu. De exemplu, orice soluție în vederea independenței energetice poate fi sabotată de imperfecțiunile construcției. Casa trebuie să fie foarte bine izolată, astfel încât să nu piardă căldura. În plus, aparatele folosite ar trebui să aibă un grad cât mai mare de eficiență energetică.

Sursă foto: Shutterstock


5 noi idei de business pe care antreprenorii români le-au importat în ultimii ani... Iar vom plăti mai mult pe chirii și la rate! Cursul BNR: Euro creşte la 4,6618 lei; dolarul urcă la 3,8596 lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x