Antena Căutare

Cum să pui mâna pe job-ul la care visezi. 3 idei care îți vor fi de ajutor

Să obții un job care îți aduce suficiente satisfacții încât să îl cataloghezi drept „jobul tău de vis” nu se va întâmpla de la sine. E aproape imposibil ca acesta să fie primul tău loc de muncă. Cel mai probabil, va trebui să treci prin multe joburi ca să îți dai seama ce ți-ai dori cu adevărat, și nu doar ce pare interesant de la distanță. Există însă metode utile care îți pot scurta căutarea. Iată câteva sugestii ca să ajungi mai ușor la jobul tău de vis:

Să obții un job care îți aduce suficiente satisfacții încât să îl cataloghezi drept „jobul tău de vis” nu se va întâmpla de la sine. E aproape imposibil ca acesta să fie primul tău loc de muncă. Cel mai probabil, va trebui să treci prin multe joburi ca să îți dai seama ce ți-ai dori cu adevărat, și nu doar ce pare interesant de la distanță. Există însă metode utile care îți pot scurta căutarea. Iată câteva sugestii ca să ajungi mai ușor la jobul tău de vis:

1. Cunoaște-te pe tine însuți

Pare simplu, însă cei mai mulți oameni au dificultăți în a se descrie atunci când își scriu CV-ul. În plus, dacă nu te cunoști suficient de bine, e posibil ca jobul pe care l-ai considerat a fi „de vis” să fie de fapt o dezamăgire. Potrivit Monster, înainte să aplici la un job e bine să te autoevaluezi și să știi clar care sunt valorile și aptitudinile tale, dar și cum preferi să lucrezi.

Ca să te autoevaluezi, sunt importante atât experiența, cât și introspecția. Uneori, nu poți să știi cum reacționezi decât când ești pus în fața unei situații. Nu e suficient, totuși, să te gândești la trecut. Încearcă să faci teste care îți pot indica mai multe informații despre tine, cum ar fi personalitatea, valorile, stilul de lucru, de comunicare și nu numai. Totodată, e la fel de important să cercetezi ce presupun diferite locuri de muncă, ca să poți alege unul cât mai compatibil cu dorințele și nevoile tale.

Articolul continuă după reclamă

2. Nu sări peste scrisoarea de intenție

Unele persoane nu văd rolul scrisorii de intenție, ci mai degrabă o consideră un obstacol în a trimite CV-ul către un număr cât mai mare de companii. Scrisoarea de intenție (sau mai degrabă emailul de intenție, în prezent) are însă un rol important. Prin aceasta, ai ocazia de a-i arăta unui potențial angajator că ești interesat cu adevărat de locul de muncă pe care îl oferă și ai ocazia de a fi persuasiv, spre deosebire de CV, în care doar enumeri experiențe și competențe. În scrisoarea de intenție, ai ocazia să argumentezi de ce ești persoana potrivită - atât pentru postul respectiv, cât și pentru companie.

Ca stil, folosește un limbaj clar, respectuos și evită formulările standard, care nu oferă cu adevărat informații suplimentare (cum ar fi „personalitate dinamică”). Spre exemplu, într-o scrisoare de intentie pentru un job de bucatar la un restaurant cu prestigiu, nu încerca să scrii pompos. În schimb, menționează cunoștințele și abilitățile relevante pentru poziția de bucătar, oferă dovezi sau detalii despre cum le-ai obținut sau consolidat, iar apoi evidențiază cum te poți folosi de acestea în jobul pentru care candidezi.

3. Înscrie-te la un curs în domeniu

De obicei, joburile de vis sunt și cele la care concurența este pe măsură. E puțin probabil să fii singurul care consideră locul de muncă pe care l-ai ales drept dezirabil. Prin urmare, vei avea nevoie de un avantaj în fața concurenței. Una din metodele prin care te poți evidenția este urmarea unui scurt curs de specializare.

În funcție de ce ai nevoie, cursul poate fi practic sau teoretic. În cazul anumitor profesii, un curs poate suplini anumite deficiențe în ceea ce privește experiența. Totodată, un curs poate fi util și pentru obținerea unui loc de muncă pentru care ai nevoie de studii superioare. Te poți detașa de ceilalți absolvenți dacă optezi pentru un curs foarte specializat, care îți completează cunoștințele de pe băncile facultății cu unele relevante pentru locul de muncă urmărit.

Sursă foto: Shutterstock

Cum își pot găsi tinerii primul job?... Black Friday 2018. Flanco a dat startul astăzi, 26 octombrie. Promoții de până la 80%...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x