Un indicator important pe care investitorii il iau in calcul atunci cand opteaza pentru o companie listata este modul in care „candidata" isi gestioneaza datoriile, acesta fiind un indiciu pentru sustenabilitatea activitatii. Din cele 68 de companii luate in considerare dupa publicarea rezultatelor financiare din trimestrul III (cu exceptia Erste Bank si a Petrom, care nu au fost incluse in calcul, fiind valori extreme), 21 au inregistrat o majorare a datoriilor, in primul rand determinata de o crestere a datoriilor cu scadenta mai mica de un an.
Valoarea cumulata a datoriilor s-a ridicat la 76,6 miliarde de lei, in crestere cu numai 5,96% fata de aceeasi perioada din 2009. In conditiile in care capitalizarea cumulata a companiilor de la categoriile Bursei de Valori Bucuresti ajunge la 25,13 miliarde de lei (cu exceptia Erste Bank si Petrom), valoarea emitentilor de la BVB este de trei ori mai mica decat sumele pe care acestea le datoreaza.
Ritm de crestere diferentiat pentru datorii
Din punctul de vedere al structurii sectoriale, cele mai mari datorii au revenit sectorului financiar bancar, care au ajuns la 60,5 miliarde de lei, in crestere cu numai 1% fata de perioada similara din 2009. Pentru sectorul petrolier, datoriile din T3 au ajuns la 5,02 miliarde de lei, marcand o crestere cu 25% fata de cele raportate in septembrie 2009, in timp ce utilitatile au ajuns la datorii totale de 2,47 miliarde de lei, in crestere cu numai 6,4%.
citeste articolul complet pe Financiarul.com