In prezent, cel mai mare volum de spatii de birouri disponibile de clasa A&B se afla in zonele de nord si centru-nord ale Capitalei. Conform datelor companiei de consultanta RealTime, dintr-un total de 1,1 milioane mp de birouri moderne existente in cele doua zone, 347.000 mp de birouri sunt neocupati, ceea ce inseamna 31% din stocul existent.
Pe locul doi dupa gradul de neocupare se afla zona centrala a Capitalei, unde dintr-un stoc de 600.000 mp circa 174.000 mp sunt in prezent neocupati (29%).
In acest context, preluarea de catre NEPI a celor doua cladiri din Floreasca Business Park, anunt publicat de NEPI la sfarsitul lunii noiembrie, este greu de inteles, mai ales ca dealul vine dupa mai bine de doi ani in care nicio tranzactie investitionala majora nu a fost finalizata pe acest segment. Pentru investitori, lipsa tranzactiilor a complicat evaluarea evolutiei ratei randamentelui.
In cazul NEPI, singura „scuza" este ca tranzactia a urmarit preluarea unei proprietati in dificultate, cum de altfel ne-a obisnuit deja compania. Fondul de investitii sudafrican a cumparat Floreasca Business Park pentru 26,7 milioane de euro impreuna cu datoriile de 73 de milioane de euro ale proprietarului Ingen Europe BV.
Ultima evaluare a cladirii a indicat 99,8 milioane de euro, iar pretul final platit de NEPI va tine cont de profitul operational al proprietatii si alti indicatori financiari, ceea ce inseamna ca pretul ar putea cobori chiar si sub cel de evaluare.
Trimestrul performantei
Trimestrul trei al anului in curs a manifestat mai multe tendinte pozitive pentru proprietarii de imobile, cum este cea de crestere a cererii cu 330% fata de anul trecut si scaderea presiunii pe reducerea chiriilor din partea chiriasilor.
Tot articolul, in Financiarul
Salariul mediu a scazut in termeni reali cu 10% intr-un an... Udrea viseaza la panouri 3D pentru turisti...