Antena Căutare

Editorial! Daca vreti sa vindeti Petrom, uitati de guvernul de la gradinita si consortiul sau pitic!

Romania, cu tot cu investment grade-ul ei, cu ditamai codul muncii reformat, cu acordul ei cu Fondul Monetar International si iesirea din recesiune atat de draga indiferent de Palatele care si-o revendica, nu face astazi in lume nici 500 mil. Euro. Nici cand vine in fata investitorilor cu cea mai pretioasa marfa pe care o are de vanzare, si anume un pachet de 10% din Petrom, cea mai mare companie din Romania, cu un profit de peste jumatate de miliard de euro pe an. Cum este posibil asa ceva? Pai, cum sa nu fie posibil?! Cei care se laudau ieri ca Petrom a fost vandut pe nimic in 2004, astazi mai ca nu puteau sa isi incapa in piept de mandrie ca oferta de vanzare pe Bursa este un esec.

de Adrian Mirsanu

"Am stabilit un pret minim, vedem care este situatia. Avantajul tarii este insa ca nu avem o situatie disperata astfel incat sa vindem la orice pret si in orice conditii". Citat din E.Boc.

Dar, iata si cum un esec, mai jos mergand pe Calea Victoriei, poate fi un succes. "Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", citat din comunicatul ministerului condus de I.Ariton. "Credem ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv", inca o mostra de gandire din cum vede si cum intelege lucrurile vanzatorul pachetului Petrom.

Si, acum cititi va rog si declaratia dlui. I. Ariton de acum doua zile: "Va fi o oferta de success. Pot spune doar ca sunt increzator ca subscriptia va depasi 80% (pragul necesar pentru a fi incheiata - n.r.)". Atat de increzator a fost se pare ministrul Ariton, membru in comisia de vanzare alaturi de ministrul finantelor G. Ialomitianu, Andreea Vass (consilierul economic al premierului), Karoly Borbely (secretar de stat in Ministerul Economiei) si Victor Cazana (seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie), incat la intalnirea cu investitorii de la Londra, prima si cea mai importanta etapa din roadshow-ul organizat de consortiul de intermediere angajat de stat, vanzatorul a fost reprezentat la nivel de adjunct al OPSPI in fata celor mai mari fonduri de investitii din lume. Atat. Acesta a fost "varful" statului la discutiile cu potentialii cumparatori privind un pachet in cea mai valoroasa companie romaneasca. In doua runde de discutii cu investitorii locali, derulate la hotelul Marriott din Bucuresti, o data a fost prezent si seful OPSPI.

Articolul continuă după reclamă

Si, pentru ca sigur ca oferta avea sa fie de succes, ca sa-l citez pe dl. ministru, discountul oferit investitorilor a fost de circa 3% fata de pretul actiunii Petrom de pe bursa, care se pare ca au refuzat sa se incaiere pe "ocazia" scoasa pe piata de stat.

Un mic joc de glezne cu investitorii internationali si locali. Asa, pentru cei care credeau ca noi vrem sa vindem Petrom. Ce, ne credeati disperati?

Serios, domnule Franks, chiar credeti ca dl. E. Boc & Co parea disperat atunci cand Romania a cerut imprumut de urgenta de 20 mld. Euro? Sau cand cerea incheierea unui nou acord de tip preventiv? Nu, acum serios, domnilor de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, chiar asa disperati parem? Ok,ne-am angajat ca vom vinde niste pachete de actiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz. Si? Care e graba? A, ca sa ne acoperim deficitul!!!

Cum motivam oficial ca nu am fost in stare sa vindem actiunile Petrom. Sa lasam consultantul angajat sa vina in scena cu explicatiile. "Conditiile dificile de pe pietele internationale si inrautatirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au facut extrem de dificila incheierea tranzactiei. In acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru piete de capital cu care nu sunt familiarizati, este destul de limitat", a raspuns printr-un comunicat Renaissance Capital, liderul consortiului de intermediere din care au mai facut parte BT Securities, EFG Eurobank Securities si Romcapital.

Si acum, cateva concluzii la treaba de mantuiala facuta de Guvern si de consortiul angajat pentru a intermedia oferta de la Petrom.

Dl. E. Boc, I. Ariton si ceilalti distinsi membri ai Guvernului cu un cuvant de spus in aceasta tranzactie au aratat exact ca in celebrele legi ale lui Murphy ca tot ce incepe prost se termina si mai prost.

Ca pietele sunt instabile, ca investitorii au un apetit de risc limitat pentru Romania, era suficient pentru oricare membru al Guvernului sa citeasca stirile. Ce se intampla in lumea asta? De ce nici OMV nu a reusit sa stranga toti banii pe care si i-a propus in urma cu o luna? De ce atatea IPO-uri au fost amanate in aceasta perioada? Astazi. Dl. I. Ariton vorbeste de pietele internationale si ne spune sa ne uitam ce a fost saptamana asta cu Grecia, Spania si Italia. Dl. ministru, unde ati fost in ultimele luni? Grecia, Spania si Italia nu sunt un "subiect" al acestei saptamani decat daca nu ai televizor sau nu te intereseaza deloc nici Bursa pe care spuneti ca vreti sa o dezvoltati!

V-ati gandit ce credibilitate mai are ministerul economiei sau Guvernul dupa ce licitatia pentru oferta Petrom a alungat toate bancile mari de investitii, cand fondurilor de investitii din lume le trimiti un functionar din OPSPI sa raspunda la intrebarile pe Petrom, iar acum colac peste pupaza spuneti ca de fapt esecul nu este un esec, pentru ca anumite tinte au fost atinse?

Oare joaca asta de-a vindem nu vindem actiunile Petrom credeti ca face din Guvern sau din minister un partener serios in discutiile cu investitorii internationali, mai ales ca Petrom ar fi trebuit sa fie inceputul programului de privatizari pe Bursa, cu Transelectrica, Transgaz, Romgaz? Daca totul incepe cu un esec, cum credeti ca restul pot deveni succese?

Cum putea sa aiba success oferta Petrom cand vanzarea s-a facut parca pe ascuns, fara nici o conferinta de presa, fara niciun fel de comunicare serioasa pe acest subiect?

Reteta esecului a constat aici intr-un vanzator neserios si un consultant cu o pozitie slaba. Renaissance, pe langa faptul ca a mirat in unele medii, alegerea politically wrong a statului de a acorda mandatul unei banci ruse de investitii intr-o tara in care interesele europene si americane sunt cel mai bine vazute, nu a stiut sa fie transparent pentru a castiga incredere. Cu comunicate sumare, fara pozitii clare de teama de a nu supara statul, cu o gramada de consultanti locali aciuati pe langa ei (consultantii consultantilor), cu intalniri de taina organizate cu jurnalistii la intamplare, rusii nu aveau cum sa castige chiar daca au facut recomandari bune, de care statul, din lipsa de diligenta nu a tinut cont. Lipsa de comunicare a fost un zid construit caramida cu caramida de catre reprezentantii statului si ai consortiului, care acum se prabuseste peste cei care l-au construit. Si care arata ca, nu poti, cu un guvern care gandeste ca la gradinita sau cu un consortiu lipsit de autoritatea unui nume greu in lume, sa faci o vanzare chiar si atunci cand vinzi Petrom. Indiscutabil, cea mai valoroasa companie din Romania, cu cea mai buna perspectiva pe termen scurt si mediu si cu cel mai puternic manager din Romania!

Citeste si Antena3

Foto: Intact Images

ING: Ne asteptam la o presiune mai mare din partea FMI, dupa esecul ofertei Petrom... Editorial! Din fericire, statul nu a reusit sa-si vanda actiunile Petrom...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x