,,Avem esalonari la plata, avem compensari. Nu este corecta conditionarea cu plata la zi a acestor facturi", a spus edilul, care este si liderul organizatiei municipale a PDL.
Acesta a subliniat ca este vorba de sume foarte mari, exemplificand cu situatia din Suceava, unde in perioada de iarna cheltuielile de functionare a centralei electro-termice apartinand Termica SA se ridica la 1,2 mil. euro pe luna, in timp ce municipiul incaseaza in decursul unui an din taxe si impozite locale 1 milion de euro.
Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.
Ordonanta de urgenta pregatita de Executiv abroga prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, si permite in schimb primariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat.
Economia calculata de guvern pentru acest an la bugetul de stat prin eliminarea subventiei la incalzire se ridica la 702,5 mil. lei, economii mai mari, in medie de 944 de milioane de lei, fiind estimate pentru urmatorii patru ani.
Sursa: Financiarul
Romania infrunta criza cu o datorie publica record, de peste 40% din PIB... Jeffrey Franks: Economia Romaniei si-a incetinit cresterea. Creditele, mai scumpe...