Antena Căutare

Eliminarea subventiei la incalzire aduce economii la buget de 702,5 mil. de lei in acest an

Ion Lungu, primarul Sucevei, membru in condu­cerea Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), a declarat ieri ca propunerea prin care Guvernul va sista alimentarea autoritatilor locale cu fonduri din cote defalcate din impozitul pe venit daca nu se plateste cu prioritate energia termica furnizata populatiei nu este corecta, aratand ca e vorba de sume foarte mari.

,,Avem esalonari la plata, avem compensari. Nu este corecta conditionarea cu plata la zi a acestor facturi", a spus edilul, care este si liderul organizatiei municipale a PDL.

Acesta a subliniat ca este vorba de sume foarte mari, exemplificand cu situatia din Suceava, unde in perioada de iarna cheltuielile de functionare a centralei electro-termice apartinand Termica SA se ridica la 1,2 mil. euro pe luna, in timp ce municipiul incaseaza in decursul unui an din taxe si impozite locale 1 milion de euro.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.

Ordonanta de urgenta pregatita de Executiv abroga prevederea care stabileste ca preturile locale de referinta pentru fiecare localitate sunt fixate de autoritatile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, si permite in schimb primariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de pro­ducere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat.

Economia calculata de guvern pentru acest an la bugetul de stat prin eliminarea subventiei la incalzire se ridica la 702,5 mil. lei, economii mai mari, in medie de 944 de milioane de lei, fiind estimate pentru urmatorii patru ani.

Sursa: Financiarul

Romania infrunta criza cu o datorie publica record, de peste 40% din PIB... Jeffrey Franks: Economia Romaniei si-a incetinit cresterea. Creditele, mai scumpe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x