Antena Căutare

Este din nou SCANDAL pe salariile românilor. Peste un milion de salariați ar avea venituri cu până la 20% mai mici de la Revoluţia Fiscală

După mai bine de jumătate de an de la Revoluţia Fiscală, sindicatele reaprind conflictul cu Guvernul, susținând că peste un milion de salariaţi au venituri mai mici chiar şi cu 20 la sută după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

După mai bine de jumătate de an de la Revoluţia Fiscală, sindicatele reaprind conflictul cu Guvernul, susținând că peste un milion de salariaţi au venituri mai mici chiar şi cu 20 la sută după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Ministerul Muncii susţine însă că sunt mai puţin de o sută de mii de români cu venituri mai mici ca în 2017. Iar motivul nu este, neaparat, Revoluţia Fiscală.

„Dacă toţi angajatorii din România ar fi fost corecţi şi nu ar fi speculat acest moment, ar fi însemnat să se modifice cele peste 6,5 milioane de contracte individuale de muncă”, a spus Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Însă, doar jumătate dintre angajatorii din România au făcut transferul contribuţiilor, iar 24 la sută nu au făcut nicio modificare a contractelor de muncă, arată o analiză a celor de la Blocul Naţional Sindical.

Ca urmare, sindicaliştii spun că 1,2 milioane de salariaţi primesc bani mai puţini faţă de anul trecut. Ar fi afectaţi oameni care lucrează în toate domeniile.

„Pierderea netă a lor variază între unu la sută şi 20 la sută. Sunt salariaţi care au pierdut tot acest aşa-zis transfer, pentru că angajatorul le-a păstrat acelaşi salariu brut”, a mai spus Dumitru Costin.

În cazul a 600 de mii de persoane, venitul a rămas acelaşi.

„Nimeni nu poate obliga un privat să convină un salariu sau altul”, a spus Florin Bica, vicepreședintele BNS pe telecomunicații.

„Aceste salarii ar fi trebuit să crească la brut cu aproximativ 20 la sută, astfel încât să compenseze această schimbare de filosofie în taxare. Din păcate, unii dintre angajatori nu au ţinut cont de această recomandare”, a mai spus Dumitru Costin.

Iar alţii au compensat prin bonusuri. Însă acestea nu se iau în considerare de bănci, la acordarea creditelor, de exemplu.

„În domeniul pe care îl reprezint au existat salariaţi cărora nu le-a fost deloc transferat, respectiv astăzi au cu 20,5 la sută mai puţini bani decât aveau în decembrie 2017”, a spus Florin Bica.

BNS susţine că scăderile s-au simţit preponderent în domeniile auto, telecomunicaţii şi servicii. Sunt şi patronate care contrazic sindicatele.

Ministerul Muncii spune că sunt doar 880 de mii de patroni care nu au modificat contractele salariaţilor în Revisal.

Unii au compensat prin bonusuri la salarii. La polul opus, aproape 77 de mii au înregistrat salarii mai mici sau egale cu cele din 2017

Curs valutar 10 iulie. Câștig mare pentru leu! Cât a ajuns euro... Declarația unică. Ce este și la ce folosește...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x