Antena Căutare

Este oficial! Când trece România la moneda Euro! Premierul Viorica Dăncilă a făcut anunțul

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinței de Guvern, că Executivul va adopta "Planul național de adoptare a monedei euro", care va fi asumat politic, iar apoi transmis Comisiei Europene.

Decizia finală! Când va adopta România moneda euro! Premierul Viorica Dăncilă a făcut anunțul în ședința de Guvern de astăzi. Ce se va întâmpla cu salariile românilor

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinței de Guvern, că Executivul va adopta "Planul național de adoptare a monedei euro", care va fi asumat politic, iar apoi transmis Comisiei Europene, conform Capital.

Acest document atestă aderarea României la moneda Euro în anul 2024.

"Ne asumăm obiectivul de aderare a României la zona euro pentru anul 2024", a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, pentru a intra în zona euro, un stat membru trebuie să respecte câteva criterii de convergență:

Criteriile de convergență asigură faptul că un stat membru este pregătit să adopte moneda euro și că aderarea sa la zona euro nu va cauza riscuri economice pentru statul membru respectiv sau pentru zona euro în ansamblu. Criteriile sunt stabilite la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Există 4 criterii economice de convergență:

1. Stabilitatea prețurilor

Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile
Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.

3. Stabilitatea cursului de schimb
Candidatul trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung
Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Sursă: www.consilium.europa.eu

BNR Curs valutar 30 ianuarie. Leul se apreciază față de principalele valuate... Este oficial! Prima țară din Europa care a introdus în circulație bancnotele va renunța la ele. Plata serviciilor va fi ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x