Antena Căutare

Este oficial! Pensii suplimentare pentru o categorie de români! Cine va primi bani în plus

Românii vor putea primi pensii suplimentare de la angajatorii lor, sub forma pensiilor ocupaționale, potrivit unei legi ce a fost promulgată luni.

Este oficial! Pensii suplimentare pentru o categorie de români! Cine va primi bani în plus
Ilustrație.

Prin Legea privind pensiile ocupaţionale, adoptată în decembrie de deputați și promulgată luni prin decret de către președintele Klaus Iohannis, se va stabili cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor unor pensii suplimentare pentru salariați.

După intrarea în vigoare a măsurilor conținute în lege, salariații din România vor putea obține o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară, care să vină în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care vrea și poate să ofere astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond vor putea participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale vor avea două componente: contribuția angajatorului și cea a salariatului.

Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaționale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. În plus, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu, potrivit avocatnet.ro.

Un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator. Totodată, un angajator nu va putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii fără acordul scris al acestora.

Participanți la un fond de pensii ocupaționale vor putea fi toți cei care au venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinesc condițiile stabilite pentru respectivul fond de pensii ocupaționale.

Potrivit actului normativ, evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără ca acesta să fie nevoit să plătească penalități.

În condițiile în care sunt din ce în ce mai puțini angajați care contribuie cu bani la sistemul public de pensii, introducerea unui noi tip de pensie va asigura, cel puțin teoretic, sustenabilitatea financiară a sistemului public, prin scăderea presiunii exercitate asupra lui.

Ideea introducerii unei pensii ocupaționale nu este nouă, ea regăsindu-se și într-un proiect de act normativ adoptat la Senat în 2014, dar care nu a mai trecut și prin celelalte etape ale procesului legislativ, astfel că nu a ajuns să se aplice. Legea se va aplica în 30 de zile de când este publicată în Monitorul Oficial.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,18%... Anunț important pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu ratele, chiar la început de an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x