- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Euro se tranzactioneaza astazi la 1,24 dolari, insa analistii prevad o ieftinire constanta a sa pana la paritatea cu dolarul, care ar ajunge la finele anului.
Nume ilustre ale economiei mondiale nu cred ca euro va mai rezista mult. De la miliardarul american George Soros pana la Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom" pentru ca a prezis criza mondiala, multi economisti au cantat prohodul monedei unice europene.
Cum s-a ajuns aici?
In primul rand o serie de state ale uniunii monetare au inselat partenerii. La constituirea euro, in 1999, tarile care au pus baza monedei au instituit o serie de criterii care sa fie respectate de toate tarile membre.
Cum ar fi ca monedele nationale sa nu fluctueze foarte mult inainte iar deficitul bugetar - adica cat cheltuie statul raportat la ce venituri are- sa nu fie mai mare de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Aceste criterii nu au fost puse degeaba, iar respectarea lor arata o distribuire uniforma intre statele respective a bogatiei si o competitivitate asemanatoare. Insa din capul locului o serie de tari au vazut asta drept o povara. Asa ca au facut orice pentru a intra in hora.
Presa a relatat ca banca americana JP Morgan a "cosmetizat" finantele Italiei pentru ca aceasta sa poata indeplini criteriile de admitere in 1999. Grecia nu a reusit din prima, asa ca a intrat in 2001. Ceea ce parea un mare succes atunci era, in fapt, o ascundere sub pres a mizeriei monetare. Grecia a apelat si ea la o alta banca americana, Goldman Sachs, pentru a-si "infrumuseta" situatia finantelor cu ajutorul unor tranzactii speciale.
Trecand pe repede inainte, criza din SUA a inceput sa subrezeasca totul. Inceputa in 2007 prin caderea pietei creditelor subprime, acordate cu o aiuritoare usurinta unor oameni care nu sI le permiteau, criza a atins apogeul in 2008. Atunci o serie de banci au dat faliment (Lehman Brothers, Washington Mutual) sau au fost ajutate de de statele lumii sa supravietuiasca (Citigroup, Bank of America, ING, UBS, Royal Bank of Scotland).
Tot articolul, in Jurnalul National
Euro in deriva, cel mai mic nivel din ultimii patru ani... Pretul gazelor ar putea creste cu 5% de la 1 iunie...