Antena Căutare

Euro se dezintegreaza si ne scumpeste carburantii

Ajuns la minimul ultimilor 4 ani, euro este pe cale de a se dezintegra, cu toate eforturile depuse de Uniunea Europeana (UE) si Banca Centrala Europeana (BCE). Durerile sale, in parte cauzate de speculatorii care s-au bazat pe jongleriile financiare, in parte din cauza problemelor structurale din interiorul uniunii monetare, au efecte directe in Romania. Ecourile crizei sale se rasfrang si peste Ocean, amenintand relansarea economiei americane.

Euro se tranzactioneaza astazi la 1,24 dolari, insa analistii prevad o ieftinire constanta a sa pana la paritatea cu dolarul, care ar ajunge la finele anului.

Nume ilustre ale economiei mondiale nu cred ca euro va mai rezista mult. De la miliardarul american George Soros pana la Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom" pentru ca a prezis criza mondiala, multi economisti au cantat prohodul monedei unice europene.


Cum s-a ajuns aici?
In primul rand o serie de state ale uniunii monetare au inselat partenerii. La constituirea euro, in 1999, tarile care au pus baza monedei au instituit o serie de criterii care sa fie respectate de toate tarile membre.

Cum ar fi ca monedele nationale sa nu fluctueze foarte mult inainte iar deficitul bugetar - adica cat cheltuie statul raportat la ce venituri are- sa nu fie mai mare de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Aceste criterii nu au fost puse degeaba, iar respectarea lor arata o distribuire uniforma intre statele respective a bogatiei si o competitivitate asemanatoare. Insa din capul locului o serie de tari au vazut asta drept o povara. Asa ca au facut orice pentru a intra in hora.

Presa a relatat ca banca americana JP Morgan a "cosmetizat" finantele Italiei pentru ca aceasta sa poata indeplini criteriile de admitere in 1999. Grecia nu a reusit din prima, asa ca a intrat in 2001. Ceea ce parea un mare succes atunci era, in fapt, o ascundere sub pres a mizeriei monetare. Grecia a apelat si ea la o alta banca americana, Goldman Sachs, pentru a-si "infrumuseta" situatia finantelor cu ajutorul unor tranzactii speciale.

Trecand pe repede inainte, criza din SUA a inceput sa subrezeasca totul. Inceputa in 2007 prin caderea pietei creditelor subprime, acordate cu o aiuritoare usurinta unor oameni care nu sI le permiteau, criza a atins apogeul in 2008. Atunci o serie de banci au dat faliment (Lehman Brothers, Washington Mutual) sau au fost ajutate de de statele lumii sa supravietuiasca (Citigroup, Bank of America, ING, UBS, Royal Bank of Scotland).

Tot articolul, in Jurnalul National

Euro in deriva, cel mai mic nivel din ultimii patru ani... Pretul gazelor ar putea creste cu 5% de la 1 iunie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x