Pentru fiecare produs vandut insa, nu se emite si bon fiscal. Cel mult, bonul se elibereaza doar la cererea clientului - aspect probat chiar de doi redactori ai „Financiarul". Potrivit vanzatoarei, 90% dintre clienti provin din Ministerul Finantelor si cel al Justitiei, dar „in general se grabesc si uita sa mai ceara bonul fiscal".
Ca atare, indemnul premierului Boc, potrivit caruia „toti cei care vor avea bonuri fiscale adunate pana la un anumit plafon vor beneficia de o prima din acea suma", pare sa fi fost luat deja in „serios" chiar de finantistii si justitiabilii de frunte ai tarii.
Fireste ca preocupati si apasati de problemele reale ale tarii, acestia sunt aproape de fiecare data mult prea grabiti sa se intoarca la locul de munca, de cele mai multe ori uitand sa ceara bonul fiscal, ceea ce ii face sa devina participanti directi la economia subterana, respectiv sa alimenteze evaziunea fiscala.
Mentionam ca Legea nr. 64/2002 pentru aprobarea OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale prevede ca „neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate", precum si „nepredarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal" constituie contraventii si sunt sanctionate cu amenda. „Financiarul" mai testase o data acest chiosc, in urma cu mai bine de un an, cand situatia era aceeasi: primeai bonul fiscal doar daca il solicitai in mod expres.
Cum obiceiul nu s-a schimbat in toata aceasta perioada nici macar la chioscul din curtea Ministerului Finantelor, este greu de crezut ca buticurile din cartiere vor adopta vreodata o politica fiscala corecta. Sau alta decat cea pe care o are in general statul fata de mediul privat.
Sursa: Financiarul
UPDATE / FMI, in vizita la Bucuresti: Au fost facute progrese, dar trebuie dinamizata reforma pensiilor... Analistii: Emisiunea de titluri de stat in valuta ar putea fi chiar suprasubscrisa...