Antena Căutare

Evolutia scumpirilor din ultimii 21 de ani: Pretul gazelor a scazut de 15 000 de ori

Romania ultimilor 21 de ani ne-a transformat pe toti in alergatori in cursa scumpirilor. Nu e deloc o exagerare. Ganditi-va ca, in anumite cazuri, din '90 si pana acum, am avut cresteri de pret si de 10 ori peste inflatie. De la pretul biletelor CFR, pana la energia electrica, nimic n-a tinut pasul cu salariile romanilor.

Tarifele la servicii publice ne-au adaugat cele mai multe zerouri la facturi. Cel mai mult s-au scumpit apa, canalizarea si salubrizarea. De 37 de mii de ori.

Urmeaza pretul gazelor naturale si celor lichefiate: scumpirea a fost de 15 mii de ori. La mica distanta in clasament vin biletele CFR. Pretul lor, din 90 si pana astazi, s-a marit de aproape 9 mii de ori.

Tariful pentru transportul in comun a crescut, in aceeasi perioada, de peste 8 mii de ori.

Fata de octombrie 1990, energia termica s-a scumpit de 8.500 de ori, iar cea electrica de 7 mii de ori. Si asta in conditiile in care liberalizarea nu s-a incheiat, iar privatizarea inca se negociaza cu FMI.

Nici pentru tigari, preturile n-au stat pe loc. S-au marit de peste 8.700 de ori.

Vorbitul la telefon s-a scumpit constant. Factura pe care o platim pentru telefonia fixa a crescut din 90 si pana astazi de peste 6.600 de ori.

Sanatatea costa si ea mai mult. Analizele medicale, consultatiile, tratamentele si spitalizarea s-au scumpit de peste 5 mii de ori.

Ca sa va dati seama cat de mult inseamna aceste cifre, ganditi-va ca, in ultimii 20 de ani, preturile au crescut, in medie, de 3.750 de ori, deci nici macar pe jumatate cat cel al enegiei termice de exemplu.

Evolutia preturilor este calculata de Institutul National de Statistica si nu este influentata de procesul de denominare din 2005, cand au fost taiate patru zerouri din valoarea monedei nationale.


350 de mii de hectare de culturi agricole au fost distruse de ger... Warren Buffett, al treilea miliardar al lumii, are cancer de prostata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x