UPDATE 22.00: Fostul sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro raman in arest, iar fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, va fi cercetat in continuare in libertate, a decis definitiv, vineri, ICCJ.
Fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Viorel Comanita, si alte doua persoane dintre cele 11 au primit interdictie de a parasi tara, a decis, marti, Curtea de Apel Bucuresti (CAB).
Pionii scandalului in care este implicat si fostul sef al ANAF Sorin Blejnar dau sah numelor grele implicate in dosar. Oameni simpli, folositi pentru tranzactii ilegale de milioane de euro, au povestit, in exclusivitate pentru Observator, cum au ajuns tapi ispasitori pentru fraudele altora. Numele lui Sorin Blejnar apare in motivarea data de procurori in cazul celor 8 arestati. Sorin Blejnar a confirmat ca a primit o citatie de la DNA si a spus ca se va prezenta la data si ora care i-au fost transmise.
Cazul de evaziune fiscala in care sunt implicate nume grele, precum cel al fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, cel al fostului sef al Vamilor, Viorel Comanita, si cel al fostului sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Florin Secareanu, si care are un prejudiciu calculat de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate, capata noi valente, incepand sa semene cu o adevarata "caracatita" mafiota, in care tapi ispasitori sunt oameni de rand, care habar nu au ce li s-a pus in spate.
DNA sustine ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a acestuia si Viorel Comanita, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental. Procurorii anticoruptie arata, in referatul cu propunere a de arestare a lui Viorel Comanita, a lui Florin Secareanu, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, si a altor 15 persoane, ca Marta a promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF, in interesul omului de afaceri Radu Nemes.Mentinerea in functie a lui Blejnar, arata procurorii, era esentiala pentru Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si "sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens in care Marta si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cat si pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa puna pe cine trebuie", conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea lui Sorin Blejnar, evident in sensul gruparii infractionale, era Sorin Florea, comisar general adjunct al Garzii Financiare.
De asemenea, procurorii sustin ca Marta isi punea bazele mentinerii in functie a lui Blejnar si Comanita pe relatiile detinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental. "Astfel, indicii obtinute releva ca Alexandru Codrut Marta se bazeaza pentru a asigura mentinerea in functie (pana la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemes la 1 martie) a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment", se arata in documentul citat.
Procurorii mai arata ca, in 5 martie, Codrut Marta s-a intalnit, in jurul orei 10.10, cu Viorel Comanita, iar apoi a discutat mai bine de o ora la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai noteaza ca, in 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o intalnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmitandu-i: "Vin si cu raspunsurile, cred ca pana atunci cu asa".
Marti, fostul sef al SIPI Constanta, Dan Secareanu, si alte sapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Vamilor, Viorel Comanita, a primit interdictie de a parasi tara, a decis, marti seara, CAB. Conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB), Comanita va fi astfel cercetat in libertate, la fel ca alte doua persoane dintre cele 11 care fusesera retinute de procurorii anticoruptie in acest dosar.
Cine si pentru ce este cercetat
Viorel Comanita este cercetat de DNA pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat. Codrut Alexandru Marta, fost sef de cabinet al fostului presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat. Alaturi de acestia, sunt cercetati si mai multi administratori de firme.
Mecanismul perfect al evaziunii
Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.
Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.
De asemenea, in referatul prin care s-au cerut arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".
Austeritate: Grecia strange cureaua cu 11,5 miliarde euro pentru a ramane sub protectia "troicii"... Bulgaria amana trecerea la Euro cel putin doi ani...