Importurile de mobilier au crescut in intervalul analizat cu 8,2%, la 131,4 milioane euro.
In aceste conditii, vanzarile interne (productie locala si importuri minus exporturi) s-au diminuat cu 12,2% in perioada ianuarie-mai, la 347,9 milioane euro, conform sursei citate.
"Credem ca pana la sfarsitul anului scaderea va fi mai mica, pentru ca in general lunile de toamna sunt cele mai bune pentru vanzari", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny.
Pe piata interna, vanzarile sunt sustinute fie de produsele foarte ieftine, fie de mobilierul de lux, in conditiile in care "clasa medie a saracit", a adaugat ea.
Firmele romanesti exporta in principal produse traditionale, din lemn masiv, dar in ultima perioada au crescut si vanzarile externe de mobilier modern, potrvit sursei citate. "Speram ca exporturile vor creste cu 15% in acest an", a mai spus Sereny.
Exporturile de mobila si parti componente a atins maximul istoric in 2010, cand s-au ridicat la 1,17 miliarde euro, in crestere cu 13,6% fata de anul anterior. Principalele piete externe sunt Germania, Franta si Italia.
Valoarea productiei interne s-a diminuat cu 1,5% anul trecut, la 1,82 miliarde euro, iar vanzarile interne au scazut cu 15,2%, la 962 milioane euro.
APMR are aproximativ 450 de membri din industria mobilei si segmente conexe. Membrii asociatiei genereaza peste 60% din productie si 70% din exporturile de mobila din Romania.
Sursa: Jurnalul National
Foto: jijataya.uphero.com
Ministerul Economiei scoate la suprafata afacerea ,,Rosia Montana''... SIF Moldova a cerut CNVM o derogare de la legea pietei de capital pentru ca anumite SIF-uri sa nu fie avantajate in nego...