Antena Căutare

Financial Times: Oltchim, o alta privatizare controversata in Romania

Privatizarile din Romania au o anumita reputatie pentru controversa si confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externa pentru vanzarea rapida, un om de afaceri controversat si gestionarea stangace a cazului de catre stat, scriu jurnalistii de la Financial Times (FT), potrivit Mediafax. La acestea se adauga, acum, indoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

| intact images

Conform unui material postat pe blogul FT, care citeaza opiniile din presa romaneasca ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, exista trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregatita adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de catre un coinvestitor strain sau oferta sa este pur si simplu "teatru politic".

Alegerile parlamentare au loc in decembrie, iar Dan Diaconescu si partidul sau (PPDD) vor incerca sa castige pentru prima data mandate in Parlament, probabil in opozitie cu coalitia social-liberala care sustine guvernul premierului Victor Ponta, adauga FT.

In declaratii pentru blogul "beyondbrics" al FT, Diaconescu si-a aparat puternic oferta, a criticat Guvernul si a refuzat sa renunte fara lupta, sugerand ca poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim. "Pretul nostru a fost calculat in functie de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este sa atragem un jucator important si am avut discutii, insa nu sunt in pozitia de a dezvalui cu cine. Veti fi foarte, foarte impresionati de urmatorii nostri pasi", a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.

Privatizarile din Romania au fost afectate de incompetenta si acuzatii de coruptie timp de doua decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall.

Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasa de care vorbeste, dar consensul este ca, avand in vedere opozitia Guvernului si problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va esua, se mai arata in analiza FT.

Intre timp, reputatia Romaniei privind programul de privatizari a fost din nou afectata. Programul vizeaza obtinerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentata pentru stat de companiile cu pierderi, dar si atragerea de investitii straine directe. "Exista toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, dupa cum arata declaratiile din presa si pozitiile oficiale ale Guvernului", afirma seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, Mihai Caruntu.

Un esec al privatizarii nu ar fi un dezastru in actualele circumstante, considera Caruntu. Totusi, ar insemna pagube colaterale pentru pozitia financiara a companiei si ar ridica semne de intrebare despre viitorul catorva companii de stat cu situatii financiare dificile, a adaugat el. "Privatizarea Oltchim este doar una din provocarile cheie ale autoritatilor romane care nu pot fi amanate pana dupa alegerile din decembrie: gasirea de solutii sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfa, Tarom sau Posta Romana. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atentia asupra posibilitatii ca procesul de privatizari conventi cu FMI si UE sa fie complicat de administrat", a afirmat specialistul BCR, citat de FT. Cu alte cuvinte, investitori interesati de companii precum Tarom si CFR Marfa ar trebui sa studieze cu atentie exemplul Oltchim, incheie cotidianul britanic.

Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie i-a cerut lui Diaconescu sa prezinte o dovada ca dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat sa le plateasca pentru actiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului., ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Foto: Intactimages

Urmeaza scumpiri in lant: Accizele din 2013, calculate la un curs de 4,5223 lei/euro ... Oltchim a cheltuit 12.8 milioane de euro pe consultanta, paza si media in ultimii trei ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x