Antena Căutare

Firmele de lobby mizeaza pe o piata de peste 10 milioane de euro

Estimarile ajung chiar si la 50 de milioane de euro, daca sunt incluse si alte activitati similare, precum consultanta financiara ori dezvoltarea afacerilor.

In prezent, exista aproximativ 15 firme dedicate domeniului public affairs/lobby, dintre care opt sunt si inscrise in Asociatia Registrul Roman de Lobby. Chiar daca acti­vitatea de lobby se practica inca din 1990, cele mai multe societati dedicate functioneaza de aproximativ patru ani, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

In 2010, domeniul a crescut cu aproximativ 10%, iar anul acesta firmele de profil asteapta venituri in crestere cu pana la 35%.

Potentialul pietei de public affairs/ lobby este undeva la 40-50 de milioane de euro anual, iar aproximativ 10% din aceasta suma reprezinta veniturile agentiilor de lobby, restul sunt venituri inregistrate de organizatii nonguver­na­mentale, asociatii profesionale de business, companii de comunicare, de­clara Corina Vintan, Managing Direc­tor Links Associates.

Avand in vedere ca acest domeniu nu este monitorizat, estimarile facute de principalii jucatori difera. Astfel, Alex Serban, Senior Partner la Ser­ban&Musneci Associates, vede poten­tialul pietei la aproximativ 10 milioane de euro, cu mentiunea ca aceasta este slab definita si ca exista suprapuneri semni­ficative intre alte profesii care practica lobby ca parte a serviciilor lor si multi lobbysti care desfasoara si alte activitati: consultanta financiara, dez­vol­tarea afacerilor.

Desi nu au fost inca publicate bilanturile pe 2010, ne asteptam ca ponderea serviciilor pro­fesioniste ale firmelor de consultanta de public affairs sa fi fost in crestere, de la aproximativ 5% in 2008 la circa 10% in 2010", spune Laura Florea, presedinte al Asociatiei Registrul Roman de Lobby (ARRL) si Managing Partner al Point Public Affairs.

Tot articolul, in Financiarul

Rata restantelor la credite a crescut de patru ori in ultimii doi ani, la 6,9%... Comisia Europeana ne-a cerut sa liberalizam preturile la curent si gaze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x