Antena Căutare

FMI: Economia mondiala se afla sub „un val de incertitudine”

Economia mondiala se afla in prezent sub un val de incertitudine, a declarat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, intr-un interviu acordat CNN.

FMI: Economia mondiala se afla sub „un val de incertitudine”
| Foto: EPA / Intact Images

Sefa FMI a precizat ca incertitudinile privesc economia Statelor Unite, cea a zonei euro, dar si economiile pietelor aflate in dezvoltare, precum China. „Este nevoie sa actionam pentru a ridica acest val”, a adaugat ea.

Mai mult decat atat, Lagarde a atras atentia asupra faptului ca sistemul bancar mondial este in continuare in pericol, chiar si la distanta de patru ani de momentul falimentului Lehman Brothers, care a dus la criza financiara din 2008-2009.

„Sistemul financiar global este pe drumul de a deveni mai sigur, dar nu putem inca sa spunem despre el ca ar fi astfel”, a mai spus Lagarde in discutia cu CNN.

„Cred ca acest lucru trebuie atribuit faptului ca sistemul bancar a fost atat de avariat, institutiile financiare au suferit un soc masiv, incat acum este nevoie de timp pentru a descoperi masurile corecte care trebuie luate”, a completat oficialul FMI.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi, in ziua in care tarile membre ale G7 si cele din grupul BRICS au propriile mini-summituri la Tokyo, acolo unde are loc si adunarea anuala a FMI si a Bancii Mondiale, Lagarde le-a cerut statelor occidentale sa profite de „elanul” creat de bancile centrale pentru a combate criza economica.

„Obtinerea unei relansari durabile este o sarcina din ce in ce mai complexa’, a declarat sefa FMI, conform AFP, citata de Agerpres.

FMI si-a redus previziunile in privinta cresterii economice din acest an inca de saptamana trecuta. Initial, se spera la o crestere mondiala de 3,3% (1,3% pentru economiile avansate si 5,3 pentru cele emergente), insa aceste cifre s-au dovedit prea optimiste.

„Nu doar economiile avansate sunt afectate. Avea de-a face de asemenea cu un efect de unda pentru economiile in curs de dezvoltare, in special cele din Asia”, a explicat Lagarde.

In timpul crizei financiare din 2008-2009, economiile in curs de dezvoltare, precum China, au ajutat restul lumii sa revina la o oarecare crestere economica. Dar aceasta a avut un ritm anemic pentru lumea dezvoltata, caracterizat printr-o rata ridicata a somajului in SUA sau criza datoriilor suverane din Europa, care a amenintat statele din zona euro.

Totusi, in tabloul conturat de sefa FMI economiei mondiale, au existat si vesti bune, provenite de la bancile centrale – BCE in Europa, Rezervele Federale in SUA, BoJ in Japonia - care au transmis „semnale pozitive” prin noile lor masuri de sprijin, printre care de numara si achizitiile de obligatiuni.

„Acest lucru a creat un elan de care trebuie profitat, pentru ca, in sine, acesta nu va fi suficient”, a adaugat Lagarde, care a facut apel la actiuni ale guvernelor din Europa si SUA, unde perspectiva unui impas bugetar se profileaza pana la sfarsitul anului.

Un alt subiect abordat de sefa FMI a fost situatia in care se afla Grecia, despre care a spus ca este necesar sa i se acorde o amanare de doi ani, pana in 2016, pentru a-si reduce deficitul in conformitate cu cerintele formulate de troica finantatorilor internationali (FMI, UE si BCE).

„Greciei ii este necesar un ragaz suplimentar de doi ani pentru ca sa poata face fata programului de insanatosire a finantelor sale, menit sa reduca deficitul bugetar la 2,1% din Produsul Intern Brut in 2014, in comparatie cu 7,3% prevazut pentru acest an”, a spus Lagarde.

Foto: Intactimages / EPA

Cursul BNR a urcat pana la 4,5698 lei/euro... Cu 50.000 de euro poti cumpara o proprietate executata silit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x