Antena Căutare

FMI sugereaza romanilor ca le trebuie inca o „centura de siguranta“

Modul in care guvernantii trateaza, la nivel de discurs public, problema legata de un nou acord cu FMI, nu face decat sa intareasca ba­nuiala ca un nou imprumut este tot mai pro­babil.

Ministrul de Finante anunta, luni sea­ra, ca „guvernul nu ia in calcul, dar nici nu ex­clude incheierea unui nou acord cu FMI".

Dis­cutiile in acest sens ar urma sa fie purtate la in­ceputul anului urmator, cand vor fi cu­nos­cuti parametrii macroeconomici ai anului 2011 si evolutiile efective din anul 2010, a aratat Vladescu. In schimb, Adriean Videanu sustine ca „nu este nevoie de un nou im­pru­mut", iar premierul Emil Boc spune ca este prematura o ase­menea discutie.

Acelasi tip de discurs a fost utilizat de actuala guvernare si in 2009, cand s-a avansat ideea incheierii prezentului acord cu Fondul Mo­ne­tar. Daca la in­ceput PDL si Traian Basescu au respins c­ategoric un astfel de imprumut, ulterior au sus­tinut ca este vorba de o simpla „centura de siguranta". A fost nevoie de cateva luni bune pentru a re­cu­noas­te ca „fara banii de la FMI nu putem plati pen­siile si salariile".

Din partea institutiei internationale, Mihai Ta­na­sescu a recunoscut ca discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Euro­pea­na ar putea incepe in luna octombrie, la u­ma­toa­rea misiune de evaluare.

Mai multe informatii ar putea fi anuntate astazi, intrucat delegatia FMI prezinta bilantul vizitei in Ro­mania. In cele 10 zile, misiunea comuna a FMI si CE a avut o serie de intalniri inclusiv cu re­pre­zen­tanti ai mediului de afaceri, sin­di­ca­te si par­tide politice. In urma incheierii aces­tei re­vizuiri, Consiliul Director al Fon­du­lui Mo­ne­tar ar trebui sa supuna apro­barii, in luna sep­tem­brie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 de mi­li­oane de euro.

Tot articolul, in Financiarul

Noul cod fiscal intra in vigoare de luna viitoare... Mazare vrea sa vanda Cazinoul din Constanta unor investitori chinezi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x