Ministrul de Finante anunta, luni seara, ca „guvernul nu ia in calcul, dar nici nu exclude incheierea unui nou acord cu FMI".
Discutiile in acest sens ar urma sa fie purtate la inceputul anului urmator, cand vor fi cunoscuti parametrii macroeconomici ai anului 2011 si evolutiile efective din anul 2010, a aratat Vladescu. In schimb, Adriean Videanu sustine ca „nu este nevoie de un nou imprumut", iar premierul Emil Boc spune ca este prematura o asemenea discutie.
Acelasi tip de discurs a fost utilizat de actuala guvernare si in 2009, cand s-a avansat ideea incheierii prezentului acord cu Fondul Monetar. Daca la inceput PDL si Traian Basescu au respins categoric un astfel de imprumut, ulterior au sustinut ca este vorba de o simpla „centura de siguranta". A fost nevoie de cateva luni bune pentru a recunoaste ca „fara banii de la FMI nu putem plati pensiile si salariile".
Din partea institutiei internationale, Mihai Tanasescu a recunoscut ca discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe in luna octombrie, la umatoarea misiune de evaluare.
Mai multe informatii ar putea fi anuntate astazi, intrucat delegatia FMI prezinta bilantul vizitei in Romania. In cele 10 zile, misiunea comuna a FMI si CE a avut o serie de intalniri inclusiv cu reprezentanti ai mediului de afaceri, sindicate si partide politice. In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al Fondului Monetar ar trebui sa supuna aprobarii, in luna septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 de milioane de euro.
Tot articolul, in Financiarul
Noul cod fiscal intra in vigoare de luna viitoare... Mazare vrea sa vanda Cazinoul din Constanta unor investitori chinezi...