A mai trecut cu chiu, cu vai inca o iarna, iar autoritatile pot rasufla usurate: sistemele centralizate de incalzire din marile orase nu s-au prabusit in mandatul lor. Dar nici departe nu suntem.
Anul trecut, in luna mai, presedintele Traian Basescu anunta ca subventiile acordate de Guvern si primarii pentru incalzire vor fi eliminate, iar autoritatile vor acorda subventia tintit, numai celor care au nevoie din cauza conditiilor sociale. Inainte de sosirea iernii, autoritatile au pritocit tot felul de proiecte pentru eliminarea subventiilor, dar harmalaia s-a transformat in haos, iar in final autoritatile au dat din nou subventii generalizate, urmand ca eliminarea lor sa fie decisa in aceasta primavara.
Iar dezastrul este tinut sub pres de autoritati. "Pana in acest moment, aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei este sustinut aproape in mod egal de Guvern si bugetele locale. Chiar daca in aceasta iarna Guvernul a promis sustinerea cotei sale din subventie, costul real facturat catre populatie a crescut in anumite orase si pana la aproximativ 60%. Spre exemplu, in Timisoara, costurile incalzirii au crescut cu 40%, in Ploiesti si Braila cu 58%, la Galati cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%", potrivit datelor furnizate de Ariston Thermo.
Jurnalul National a prezentat in ianuarie un document al Primariei Capitalei care mentiona explicit ca subventiile ar urma sa fie eliminate, la pachet cu privatizarea RADET, compania care distribuie agent termic in Capitala.
Studiul de oportunitate ia in calcul majorarea pretului la gigacalorie de la nivelul actual de 124 lei, care este platit de fiecare bucurestean, la 200 sau 250 de lei, pentru a se adapta la promisa eliminare a subventiilor.
Reamintim, RADET distribuie 40% din energia termica furnizata in tara. Sistemul centralizat din Capitala a fost proiectat acum multi ani pentru circa 3 milioane de apartamente, din care la sfarsitul anului 2010 figurau bransate 50%, circa 1.550.000, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).
Tot articolul, in Jurnalul National
Boc ameninta angajatorii cu amenzi usturatoare... Lumea vazuta prin ochelarii FMI...