Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care introduce darea în plată a activelor profitabile de către companiile din sistemul energetic. Astfel, se permite Ministerului de Finanţe să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente pentru a le da în concesiune.
Executivul a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a aprobat sau a luat act de mai multe acte normative, în şedinţa din 4 iulie.
Printre acestea se numără o "Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale necesare pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, precum şi pentru stabilirea unor măsuri referioare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi a împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici", se arată în comunicat.
"Actul aprobat astăzi de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată activele profitabile ale sistemului vor fi extrase reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic", a declarat Radu Ciocănelea, consilier al premierului.
Ciocănelea a spus că acest lucru le va permite obţinerea de fonduri, fie europene, fie împrumuturi directe pentru a se moderniza şi eficientiza.
"Toate aceste eficientizări, toate aceste modernizări se fac şi se vor face numai în strict dialog comunicare şi aprobare cu Comisia Europeană, toate din ele având şi avizul Consiliului Concurenţei. Prin această ordonanţă de urgenţă se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fără a genera pierderi, a le da, pe urmă, în concesiune, printr-o procedură care va fi stabilită ulterior, în aşa fel încât la sfârşitul întregului proces să avem nişte companii şi nişte active energetice care, efectiv, vor fi importante pentru sistemul energetic naţional, atât din punct de vedere tehnic, respectiv susţinerea sistemului energetic naţional permanent, indiferent de anotimp, dar şi prin modul în care nu vor mai crea pierderi întregii economii şi, mai mult decât atât, necreând pierderi, vor permite retehnologizarea şi modernizarea lor, şi aici mă refer inclusiv la partea de ecologizare", a mai spus el.
Sursa : news.ro
BNR explică păstrarea dobânzii: Rata anuală a inflaţiei a rămas constantă... Pensiile se vor impozita progresiv! Guvernul pregătește o mișcare neașteptată pentru o anumită categorie de pensionari!...