Antena Căutare

Hidroelectrica si CNH, primele companii energetice cu management privat

Ion Ariton, ministrul Economiei, a dezva­luit la finalul saptamanii trecute ca societatile de stat Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei vor fi primele companii energetice de stat care vor avea management privat, iar no­ua con­du­cere va fi implementata din toam­na.

In pe­rioada ime­diat urmatoare, vom aplica o noua forma de con­ducere in unele com­panii ale minis­te­rului. Am lansat aceasta idee de ma­nagement privat si cred ca va fi o solutie buna. Ne dorim sa incepem cu com­panii care au avut re­zultate nesatisfacatoare, dar in acelasi timp dorim si cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele ime­diate ale acestei noi metode de management pe care o gandim. E posibil sa fie Hidroelectrica si CNH, care ne creeaza probleme", a spus Ariton.

Oficialul minis­terului a dat de inteles ca exista mari sanse ca alaturi de cele doua societati sa mai apara o a treia. Ariton a pre­cizat ca in acest moment nu este inca stabilit sub ce forma va fi mana­gementul privat - per­soana fizica, firma sau o combinatie intre cele doua.

Probleme mari

Hidroelectrica este o companie profitabila, insa surse din sistem sustin ca acest fapt se datoreaza tocmai lispei de investitii majore. In plus, producatorul de curent ieftin atribuie mare parte din curentul produs asa-zisilor „ba­ieti destepti", prin contracte directe care se in­tind chiar pana in 2018.

De asemenea, Hi­droelectrica este tributara unor cutume din energia romaneasca, in sensul ca este nevoita sa cum­pere electricitate scumpa de la termo­centrale pentru a le tine pe acestea in viata. CNH da cele mai mari batai de cap autori­tatilor pentru ca este cel mai mare datornic la bugetul statului, 1 miliard de euro, si an de an genereaza pierderi, care trebuie compens­a­te prin subventii de aproape 250 de milioane de lei.

Compania este ti­nuta in viata doar din considerente sociale, intrucat cei doi clienti ai sai, centralele Mintia Deva si Paroseni, aproape ca nu conteaza in productia autohtona de ener­gie electrica. Actu­ala structura a CNH, cu doar sapte mine, dintre care patru total ineficiente, si cu un numar de 10 ori mai mic de personal fata de anii '90, nu va putea ajuta niciodata com­pania sa-si plateasca obligatiile restante catre stat.

Asiaticii, interesati de reactoarele 3 si 4

Mai multe companii din Japonia, China, Coreea de Sud, dar si din SUA s-au aratat interesate sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a afirmat Ion Ariton. „Am fost la primele intalniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmand ca, intr-un timp scurt, dansii sa isi exprime punctul de vedere.

Avem termenul de realizare a lurarilor de executie in perioada 2013-2019", a declarat ministrul Economiei. Valoarea estimata a investitiei este de 4 miliarde de euro.

Sursa: Financiarul

Fiscul are doi angajati pentru a verifica marile averi. In 50 de ani pot fi controlati 100 de „chiaburi“... Ministrul Agriculturii: Producatorii de castraveti, despagubiti cu 247.200 de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x