- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
„In perioada imediat urmatoare, vom aplica o noua forma de conducere in unele companii ale ministerului. Am lansat aceasta idee de management privat si cred ca va fi o solutie buna. Ne dorim sa incepem cu companii care au avut rezultate nesatisfacatoare, dar in acelasi timp dorim si cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode de management pe care o gandim. E posibil sa fie Hidroelectrica si CNH, care ne creeaza probleme", a spus Ariton.
Oficialul ministerului a dat de inteles ca exista mari sanse ca alaturi de cele doua societati sa mai apara o a treia. Ariton a precizat ca in acest moment nu este inca stabilit sub ce forma va fi managementul privat - persoana fizica, firma sau o combinatie intre cele doua.
Probleme mari
Hidroelectrica este o companie profitabila, insa surse din sistem sustin ca acest fapt se datoreaza tocmai lispei de investitii majore. In plus, producatorul de curent ieftin atribuie mare parte din curentul produs asa-zisilor „baieti destepti", prin contracte directe care se intind chiar pana in 2018.
De asemenea, Hidroelectrica este tributara unor cutume din energia romaneasca, in sensul ca este nevoita sa cumpere electricitate scumpa de la termocentrale pentru a le tine pe acestea in viata. CNH da cele mai mari batai de cap autoritatilor pentru ca este cel mai mare datornic la bugetul statului, 1 miliard de euro, si an de an genereaza pierderi, care trebuie compensate prin subventii de aproape 250 de milioane de lei.
Compania este tinuta in viata doar din considerente sociale, intrucat cei doi clienti ai sai, centralele Mintia Deva si Paroseni, aproape ca nu conteaza in productia autohtona de energie electrica. Actuala structura a CNH, cu doar sapte mine, dintre care patru total ineficiente, si cu un numar de 10 ori mai mic de personal fata de anii '90, nu va putea ajuta niciodata compania sa-si plateasca obligatiile restante catre stat.
Asiaticii, interesati de reactoarele 3 si 4
Mai multe companii din Japonia, China, Coreea de Sud, dar si din SUA s-au aratat interesate sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a afirmat Ion Ariton. „Am fost la primele intalniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmand ca, intr-un timp scurt, dansii sa isi exprime punctul de vedere.
Avem termenul de realizare a lurarilor de executie in perioada 2013-2019", a declarat ministrul Economiei. Valoarea estimata a investitiei este de 4 miliarde de euro.
Sursa: Financiarul
Fiscul are doi angajati pentru a verifica marile averi. In 50 de ani pot fi controlati 100 de „chiaburi“... Ministrul Agriculturii: Producatorii de castraveti, despagubiti cu 247.200 de euro...