Antena Căutare

Huzureala la CNADNR: prime si salarii de merit

Pentru angajatii companiilor de stat, sporurile, indemnizatiile, premiile anuale, decontarile pentru transport, primele de vacanta sunt inca litera de lege. Contractele colective de munca sunt cele care transforma orice negociere in esec.

Tot aceste contracte sunt si cele care aduc de nenumarate ori statul in instanta pentru disponibilizatii care au de partea lor sindicatele. Problema lipsei de flexibilitate a pietei muncii din tara noastra a fost sesizata si de seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

In consecinta, la finalul discutiilor dintre delegatii FMI si ministrul Muncii, Mihai Seitan, autoritatile anuntau ca vor revizui pana in toamna Codul Muncii. Sunt vizate, potrivit oficialilor, contractele colective de munca, statutul patronatelor, dar si legea privind drepturile salariatilor.

Pana la sfarsitul anului, sectorul bugetar trebuie sa renute la 74.000 de oameni. Negocierile cu sindicatele ce au la baza un contract colectiv de munca sunt insa extrem de dificile, intrucat acesta trebuie modificat cu acordul ambelor parti. Astfel ca protejati sunt in continuare angajatii companiilor de stat.

Spre exemplu, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) trebuie sa renunte la 549 de angajati. Dorina Tiron anunta sindicatul drumarilor "Elie Radu" ca o renegociere a constractului colectiv de munca (CCM) ar putea reduce numarul somerilor.

Articolul continuă după reclamă

Propunerea a fost respinsa. De altfel, contractul colectiv de munca (CCM) are 12 acte aditionale. In acest moment, orice concediere aduce unui angajat al CNADNR intre sapte, zece sau 15 salarii compensatorii, toate stabilite in functie de vechime.

In mare parte, modificarile pe care contractul drumarilor le-a suferit de-a lungul timpului au fost mai mult reglementari de natura juridica decat de natura financiara. Anul trecut, spre exemplu, conducerea CNADNR si sindicatul drumarilor visau inca la majorari de salariu. Pe atunci, conducerea CNADNR stabilea regulamente de acordare a salariilor majorate cu 75%, majorari ce au la baza "criterii de performanta". Nu au fost uitate nici salariile de merit, in procent de pana la 30% din salariul maxim de baza.

Transa de vechime variaza intre 12% si 30%, iar salariatii care efectueaza audit intern si acorda viza de control financiar preventiv beneficiaza de un spor de 25%, se precizeaza in unul dintre actele aditionale ale CCM.

Tot articolul, in Jurnalul National

Evaziunea "fara numar" a manelistilor, ignorata de Fisc... Boc: Vom impozita manelistii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x