- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat, joi, creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru, serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, dar a ajustat în jos avansul din primele 6 luni. Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%.
INS a anunţat, în august, primele estimări legate de evoluţia economiei în al doilea trimestru. Potrivit acestora, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 4,4%, serie brută, în al doilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. În septembrie, INS a confirmat această evoluţie.
Joi, INS a ajustat, în jos, datele pe seria ajustată sezonier din al doilea trimestru, de la 4,6% la 4,5%.
”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,4% pe seria brută şi cu 4,5% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicatul emis joi.
Totodată, INS a ajustat în jos şi datele privind semestrul I. Iniţial, creşterea era de 4,7% pe serie brută şi 4,8% pe seria ajustată sezonier.
”În semestrul I 2019, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2018, cu 4,6% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicat.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 239,807 miliarde lei (240,578 miliarde lei la estimarea din septembrie) preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,4% faţă de trimestrul II 2018.
Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2019 a fost de 440,191 miliarde lei (440,962 miliarde lei la estimarea din septembrie) preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,6% faţă de semestrul I 2018.
Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcţii (-0,8 puncte procentuale) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2 puncte procentuale).
Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, a înregistrat cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, de la +0,3% la +2%, ca urmare a majorării volumului său de la 101,6% la 111,6%.
În iunie, INS a confirmat creşterea de 5%, serie brută, a economiei româneşti în primul trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Sursa : news.ro
MOL negociază preluarea participaţiei deţinută de Chevron la o exploatare uriaşă de petrol din Azerbaidjan, pentru peste... Restaurantele La Cocoşatu şi La Gil din Bucureşti, închise temporar de ANPC...