In majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost, in noiembrie 2010, in crestere fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 5,2% in invatamant - ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv a platii sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare, cu 2,4% in administratie publica - in urma acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale, platii sumelor din alte fonduri, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici si cu 1,2% in sanatate si asistenta sociala - ca urmare a acordarii de prime ocazionale, respectiv platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati (in special din domeniul asistentei sociale) care, in lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultati financiare.
Comparativ cu luna iunie 2010 - care a precedat aplicarea taierilor salariale - castigul salarial mediu net din noiembrie a scazut in sectorul bugetar cu 17,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 17,1% in administratia publica, respectiv cu 16,5% in invatamant.
Sursa: Antena3
Romania se pregateste de un nou imprumut de la Banca Mondiala... Haos in sistemul contabil! Guvernul a reusit sa imparta 2010 in doi ani fiscali...