Antena Căutare

Intalnire decisiva la BCR in tranzactia Erste-SIFuri. Se face evaluarea bancii

Echipa de negociere de la Erste Group, condusa de vicepresedintele Manfred Wimmer, omul care a -coordonat si preluarea BCR, se va intalni maine la ora zece la sediul BCR cu sefii celor cinci SIF-uri la sediul celei mai mari banci romanesti. Pretextul: rezultatele la sase luni si perspectivele pentru semestrul al doilea. Miza adevarata: ultimele detalii in negocierile pe care cele doua parti le poarta de un an de zile pe variantele de valorificare a actiunilor de la BCR.


"Austriecii vin fie sa propuna o noua amanare, avand in vedere c a acum conditiile de piata sunt chiar mai proaste decat in 2009 cand s-a semnat acordul de amanare a listarii, fie sa ofere niste lucruri concrete", au declarat surse apropiate discutiilor.

Aceleasi surse au spus ca negocierile dintre SIF-uri si Erste se poarta pe o structura a tranzactiei, miza fiind aici pachetul de 6% din BCR detinut de fiecare SIF in parte. Negocierile finale pleaca de la o formula prin care austriecii vor plati fiecarui SIF in cash 1% din actiunile BCR, iar pentru restul de 5% din BCR sa ofere la schimb actiuni Erste. Pentru a stabili cate actiuni BCR vor fi oferite pentru o actiune Erste, este necesar mai intai sa fie agreata de catre parti valoarea BCR, dupa care se determina raportul de conversie din actiuni BCR in actiuni Erste.

Structura finala a tranzactiei va depinde si de interesele fiecarui SIF, avand in vedere ca unii sefi de SIF doresc sa incaseze mai mult cash de pe urma actiunilor BCR, iar altii opteaza pentru mai multe actiuni Erste.

"Trebuie sa fie convenit si un raport de schimb. S-au discutat cu mai multe banci de investitii printre care UBS, Morgan Stanley, Rothschild, care au facut vreo 6-9 propuneri de valori ale BCR. Evaluarile merg intre un minim de 1,6 miliarde de euro si un maxim de 2,8 miliarde de euro", au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, SIF-urile ar incerca sa negocieze obtinerea unei evaluari de 2,2-2,4 miliarde de euro, in timp ce austriecii vor sa obtina in cursul tratativelor o valoare a BCR mai mica pentru a fi nevoita sa plateasca cat mai putin pentru actiunile detinute de SIF-uri. De altfel, surse apropiate discutiilor declarasera anterior ca Erste poarta negocierile plecand de la premisa ca BCR nu ar fi mai valoroasa decat BRD, a doua banca mare de pe piata, care la o cota de piata mai mica face un profit mai mare.

Valoarea medie a BRD la Bursa de la inceputul anului este in jurul a 2,3 miliarde de euro, dar in ultimele luni a coborat sub pragul de 2 miliarde de euro. In prezent, BRD este evaluata pe Bursa la 1,94 miliarde de euro.

SIF Moldova prezentase o evaluare a BCR la 2,67 miliarde de euro, plecand tot de la o comparatie cu BRD, dar de la tranzactia efectuata cu un pachet de circa 5% din actiunile BRD in luna februarie a acestui an, cand BERD a iesit din actionariatul bancii. Si analistii de la Raiffeisen au oferit saptamana trecuta o evaluare a BCR, acestia estimand valoarea bancii la 1,86 miliarde de euro, dar mentionand ca SIF-urile ar putea obtine o evaluare mai buna, avand in vedere pozitia lor in actionariat si dorinta Erste de a evita listarea.

Toate evaluarile, chiar si valoarea maxima de 2,8 miliarde de euro, sunt la distanta mare de cele 6 miliarde de euro la cat fusese evaluata BCR in 2005 cand austriecii au platit 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din actiuni.

SIF-urile controleaza in prezent 30,12% din actiunile BCR, fiind cei mai important actionari minoritari ai bancii, in timp ce Erste si-a majorat participatia, cumparand actiuni si de la salariatii bancii, pana la 69,4%. Austriecii au nevoie de o intelegere cu un SIF pentru a evita listarea BCR, asa cum a aratat acordul de amanare a listarii BCR semnat in 2009, potrivit careia toate cele cinci SIF-uri trebuie sa ceara listarea pentru ca grupul Erste sa fie obligat sa aduca banca pe Bursa.

Cea mai puternica pozitie in negocieri pare a o avea SIF Transilvania, aceasta fiind singura societate care putea "tine" o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor, pentru a cere aprobarea sa instraineze sau sa faca schimb activele a caror valoare depaseste 20% din totalul activelor imobilizare, mai putin creantele. Dispersia actionariatului si existent pragului de detinere nu permit celorlalte SIF-uri sa stranga cvorumul necesar pentru AGEA. Conducerea SIF Transilvania declarase anterior ca nu va lua o decizie in privinta modului in care sa valorifice pachetul de la BCR fara aprobarea actionarilor, dupa finalizarea negocierilor cu Erste urmand sa convoace o AGA in octombrie pentru a prezenta actionarilor variantele pe care le au la dispozitie.

Totusi, o alta societate de investitii, Banat-Crisana (SIF1), a parut sa fie foarte aproape de o intelegere cu Erste, administratorii acestei societati nu dorind nici sa convoace AGA la solicitatea unui grup de actionari, format din mai multe fonduri de investitii, care cerusera inceperea demesurilor pentru listarea BCR.

SIF-urile poarta negocieri de un an de zile cu Erste Group pe variante de lichidizare a detinerilor de la BCR. Austriecii cauta sa evite listarea bancii, considerand ca aceasta nu este in interesului grupului. Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, a fost categoric in aceasta vara pe acest subiect, spunand ca va face tot posibilul sa evite aceasta listare.

sursa: Antena3

Datoriile Bancorex, incluse in continuare in taxa din pretul carburantilor... Cat ar costa crahul zonei euro? Pana la 11.500 €/cap de locuitor, doar in primul an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x