Antena Căutare

Intermediarul dintre Romania si Gazprom intra in South Stream

La cateva zile dupa ce premierii Italiei si Rusiei, Silvio Berlusconi si Vladimir Putin, au acceptat intrarea grupului german Wintershall - unul dintre intermediarii de gaze dintre Romania si Gazprom -, filiala a companiei BASF, la proiectul South Stream, cu o cota de participatie cuprinsa intre 10% si 20%, s-a anuntat ca seful Gazprom, Aleksei Miller, va sosi la Bucuresti.

„Rusia vrea sa faca imbatabil acest gazoduct gandit ca o contrapondere la conducta Nabucco", scrie presa de la Moscova, in timp ce ziarul german „Handelsblatt" anunta ca lucrarile de constructie a magistralei europene menita sa reduca din dependenta UE de gazul rusesc se amana cu un an.
Cotidianul cita, in acest sens, o declaratie a reprezentantilor concernului RWE, care preciza ca „decizia de realizare a ambitiosului proiect va fi adoptata numai la inceputul anului viitor".

Prin urmare, constructia propriu-zisa a conductei nu va demara mai devreme de 2012, astfel ca primele livrari sunt prevazute pentru 2015. Aceeasi companie RWE a anuntat, totodata, ca gazul natural realizat la zacamantul azer Shah-Deniz, una dintre principalele surse de apro­vi­zionare a conductei Nabucco, va putea fi co­- mer­cializat incepand cu 2017.

„Rusia «usuca» toate rezervele care ar putea fi folosite in alte scopuri", concluziona publicatia mentionata, amintind ca, pana acum, consortiul Nabucco nu a reusit sa ajunga la intelegeri ferme cu nicio tara furnizoare de carburant - Azerbaidjan, Turkme­nistan si Irak, desi semnarea contractelor fusese programata pentru 2010.

O lovitura sub centura UE

Continuand ideea, cotidianul francez „La Tribune" nota, comentand intrarea Wintershall in South Stream, ca Moscova a aplicat UE o lovitu­ra sub centura in batalia nevazuta, dar nemiloasa, pentru controlul asupra fluxurilor de gaze din Asia Centrala.

Nu intamplator, premierul Putin s-a grabit, in acest context, sa declare ca Rusia este gata sa sporeasca productia ei de gaze la 1.000 mld. mc pe an.

Interesant este ca, prezent la intalnirea dintre Berlusconi si Putin, Miller a vorbit despre interesul companiilor germane si al Romaniei pentru South Stream.

Precizarea a venit dupa o afirmatie a premierului italian, potrivit caruia „voi fi, probabil, nevoit sa actionez din punct de vedere diplomatic cu una dintre tari, pentru a o convinge ca nu trebuie sa ridice obstacole in calea acestui proiect". Ducandu-si mai departe ideea, Miller a amintit ca, recent, un grup de specialisti Gazprom s-a deplasat in Romania pentru studierea unor variante alter­native de realizare a gazoductului South Stream pe teritoriul tarii noastre.

Tot articolul, in Financiarul

Proiectul de buget pe 2011, pe masa Guvernului. VEZI sumele alocate!... Comisioanele la creditele de consum in lei s-au triplat anul acesta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x