Decizia de înfiinţare a comitetului a avut loc în urma unei vizite efectuate în această săptămână în Israel de secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin, cu toate că discuţiile pe această temă au avut loc în ultimii trei ani.
În timp ce mulţi israelieni sunt alarmaţi de retragerea de către preşedintele Donald Trump a trupelor sin nordul Siriei, avertismentele Washingtonului referitoare la aspectele de securitate ale investiiţiilor chineze în Israel au riscat să adâncească o schismă cu cel mai apropiat aliat al Israelului.
Un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu afirmă că noul comitet va fi format din oficiali ai ministerului Finanţelor şi cel al Apărării, care se vor consulta cu Ministerul de Externe şi cu diverse agenţii de securitate.
Comisia va începe să lucreze la începutul anului viitor cu obiectivul de a găsi ”un echilibru corect” între problemele de securitate naţională şi ”nevoi de a încuraja investiţiile străine în Israel şi de a asigura continuarea prosperităţii economice”.
Comunicatul nu menţionează numele unor posibili investitori, pentru a evita să îndepărteze China, care şi-a intensificat investiţiile în ţară în ultimii ani.
Autorităţile de reglementare vor aborda comitetul în mod voluntar, iar acesta va avea rol consultativ, urmând să se ocupe de investiţiile care vor avea nevoie de aprobarea guvernului israelian, cum ar fi proiectele de telecomunicaţii, energie şi transporturi.
În luna ianuarie, un oficial american a avertizat Israelul în privinţa investiţiilor din China, menţionând riscurile de securitate cibernetică şi perspectiva ca alianţii Israelului să limiteze schimbul de informaţii cu acesta.
Investiţiile chineze în sectorul de tehnologie din Israel au depăşit 325 de milioane de dolari în 2018, potrivit unui grup de cercetări israelian.
În cadrul unui acord care a provocat îngrijorarea Statelor Unite, China a câştigat aprobarea Israelului pentru a construi un port privat în apropiere de Haifa.
Într-un gest văzut în Israel drept un semn al nemulţumirii Statelor Unite provocată de implicarea Chinei în Haifa, una dintre navele de război din Flota a 6-a a andocat anul trecut în Ashdod, al doilea port ca mărime al Israelului la Mediterana, prima astfel de vizită a flotei în ultimii 20 de ani.
Interesul pentru afacerile în Israel din partea Huwaei Technologies şi ZTE, cei mai mari doi producători chinezi de echipamente de telecomunicaţii, a îngrijorat Washingtonul, ca şi aprobarea dată în 2013 companiei Shanghai International Port Group de a construi portul de la Haifa.
Administraţia Trump a luat măsuri pentru a limita prezenţa pe piaţa americană a Huwaei and ZTE, din cauza riscului de spionaj.
Sursa : news.ro
Google investeşte peste două miliarde de dolari pentru a-şi creşte producţia de energie regenerabilă... CEL.ro anunţă că a dat în judecată eMag, acuzând compania de încălcarea Legii privind mărcile şi indicaţiile geografice...