Antena Căutare

IT-ul romanesc, tot in criza: –25%

Nici un semn de revenire pe piata IT din Romania. Piata de soft si servicii IT s-a diminuat anul trecut cu 25%, la 800 milioane de euro, dupa o scadere de 20% in 2009. „Sper ca industria IT din Romania sa nu mai scada in acest an. Daca se opreste scaderea, industria iese din criza. Industria locala e inca atractiva pentru outsourcing, dar nu in aceeasi masura”, a declarat ieri Liviu Dragan, membru in consiliul Asociatiei Patronale a Industriei Software si Servicii.

Pe de alta parte, preluarile de companii din industria IT sunt atractive pentru investitori, mai ales ca proprietarii sunt dispusi sa reduca din pret in 2011.

„Achizitiile vor continua si in acest an, vom vedea miscari spectaculoase. Este un proces de «insanatosire»„, a mai spus Dragan.

Anul trecut, exporturile romanesti de software si servicii IT s-au majorat, conform estimarilor preliminare ale ANIS, cu 10%, la aproximativ 500 milioane de euro, evolutie datorata cresterii proiectelor in care sunt implicate companiile locale atat ca volum, cat si ca numar. Cea mai mare parte din exporturi este asigurata tot de dezvoltarea de solutii la cerere (outsourcing), in proportie de 90%.

Restul sunt acoperite de produsele de securitate si de solutii de gestiune integrata (ERP) si de cele de gestiune a relatiilor cu clientii (CRM). Ponderea serviciilor de outsourcing a crescut din nou in timpul crizei, desi volumul generat de produsele vandute era in crestere in anii 2007 si 2008.

Potrivit ANIS, companiile romanesti sunt inca parteneri preferati pentru multi clienti externi, in special din zona vest-europeana si nord-americana, care cauta solutii de optimizare si eficientizare a proceselor proprii.

Tot articolul, in Jurnalul National

Antena TV Group SA cere insolventa pentru RCS&RDS... Rezervele BNR au scazut in februarie cu 621 de milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x