- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sunt peste cinci milioane de pensionari în România, arată datele Institutului Național de Statistică. În primul trimestru al lui 2019, au fost înregistrate 5,180 milioane de persoane care primesc pensie în țara noastră, în scădere cu doar 17.000 față de același interval al anului trecut. Dintre aceștia, jumătate de milion sunt doar în Capitală, acolo unde este concentrată și cea mai mare forță de muncă de la noi din țară.
La nivel official, în București, erau raportați puțin peste un un milion de salariați, potrivit INS. La această cifră, se adaugă cei care au îndeplinit condițiile pensionării și primesc un venit lunar de la stat. Raportul este de un pensionar la doi salariați, însă ținând cont de faptul că Bucureștiul adună angajați din toată țara, cifrele par îngrijorătoare.
Bucureștiul, orașul cu cea mai mare forță de muncă
Locurile de muncă din București și salariile mai mari față de cele oferite de angajatorii din provincie îi determină pe români să ia calea Capitalei. Fie că vorbim de tineri care vin la studii și își caută apoi un job în București, fie de cei care aleg să se mute pentru o promovare sau pentru o remunerație mai mare, ambele situații au făcut ca forța de muncă să crească de la an la an.
Jumătate din cei care locuiesc în Capitală au un loc de muncă, înregistrează venituri lunare, iar acest aspect a dus și la scăderea ratei șomajului. Problema apare la nivelul pensionarilor, asta pentru că la nivel national, cei care susțin veniturile atribuite pensiilor sunt în număr egal cu cel al pensionarilor.
Sunt cinci milioane de salariați în România, la fel și pensionari. La nivel de Capitală, în ultimul trimestrul al anului trecut, erau înregistrați 484.429 de persoane pensionate, ceea ce înseamnă că din totalul raportat al populației din București, jumătate lucrează, iar un sfert îl reprezintă cei ieșiți la pensie. În noiembrie 2018, pensia medie ajungea la 1.503 lei.
București: Două milioane de locuitori, oficial. Neoficial, număr dublu
Potrivit ultimelor date centralizate, Bucureşti deţine 16,7% din populaţia urbană şi 9,4% din populaţia ţării. În primele 10 mari oraşe, din punct de vedere al numărului de persoane cu domiciliul în localitatea respectivă, se regăsesc Bucureşti (2.103.346), Iaşi (357.192), Timişoara (333.613), Cluj-Napoca (322.108), Constanţa (319.168), Craiova (307.022), Galaţi (305.805), Braşov (291.195), Ploieşti (234.969) şi Oradea (223.237).
Atenție, însă, cifrele sunt pe statistici oficiale, căci neoficial, în Capitală, numărul locuitorilor este mult mai mare, aproape de dublu. Este lesne de înțeles de ce forța de muncă este preponderentă în Capitală. Populaţia în vârstă de muncă (15-64 ani) reprezintă 72,7% din populaţia urbană, în scădere, însă fața de anii anteriori.
Locuri de muncă în București. IT, cel mai bine plătit domeniu
Cele mai multe oportunități de angajare, atât pentru cei cu studii medii, cât și pentru absolvenții de studii superioare, sunt în Capitală. În 2019, cel mai căutat domeniu este IT, asta pentru că salariile depășesc 1.000 de euro.
Se caută și specialiști în meserii practice, precum zugrav, tâmplar, electrician, iar aceștia ajung să câștige adesea mai bine decât un absolvent de facultate. Și în domenii precum marketing, comunicare online și social media sunt numeroase locuri de muncă vacante, iar angajatorii oferă traininguri de specialitate și cei mai mulți dintre ei caută studenți sau proaspeți absolvenți care nu au experiență.
Sursa foto: https://pixabay.com
ANAF a făcut anunțul! Aceștia sunt românii care scapă de formulare și declarații! Cine este vizat... BNR Curs valutar 17 iulie 2019. Dolarul crește peste 4,22...