- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ordonanta de urgenta care a pus in garda proprietarii de terenuri de vanzare si micii dezvoltatori sau investitori in sectorul imobiliar a trecut aproape neobservata prin Monitorul Oficial.
Totusi, OUG 7/2011 nu doar ca aduce modificari importante in procedura de aprobare a documentatiilor de urbanism, ci atinge grav si structura viitoare a ofertei imobiliare, atat pe segmentul tranzactiilor cu terenuri, cat si pe cel rezidential.
Aparent, toti specialistii consultati de „Fin.ro" sunt unanimi in a recunoaste ca, cel putin din punct de vedere urbanistic, modificarile la Legea urbanismului vor aduce ordine in domeniul autorizarii si realizarii constructiilor.
Astfel, potrivit OUG 7/2011, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ-urile) nu vor mai putea fi initiate de privati decat in cazuri de construire a unor obiective de interes major (cu cel putin 10.000 mp pentru functiuni de locuire sau cu cel putin 5.000 mp pentru functiuni de servicii).
Altfel spus, proprietarii de terenuri, care doresc sa obtina parametri urbanistici mai mari decat prevad planurile de urbanism in vederea construirii unor cladiri, nu vor mai putea face acest lucru prin PUZ, decizia fiind exclusiv in curtea primariei. A fost anulata si prevederea care permitea investitorilor sa modifice indicatorii urbanistici ai unui teren cu mai mult de 20% in urma obtinerii unui aviz de oportunitate pentru PUZ.
Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian, spune ca modificarile aduse de OUG 7/2011 sunt bine-venite, incercand sa puna ordine in urbanismul desantat si lacomia unor pseudoinvestitori care au distrus numeroase cartiere, ducand la scaderea valorii proprietatilor. „Modificarile vin in sprijinul investitorilor cu potential, care pot face constructii de calitate pe suprafete intinse. E normal ca municipalitatea sa ia deciziile cu privire la urbanism daca are si specialisti de calitate si apara intr-adevar interesul public", adauga Crivii.
Mai multa politica in zona autorizarii
Totusi, guvernul a plasat in Legea urbanismului cateva bombe cu efect intarziat, care pun in pericol dezvoltarea urbana si piata imobiliara in ansamblu. Prima este de natura politica. Transferul deciziei in domeniul urbanistic, exclusiv in curtea primariei, va aduce o crestere a gradului de ingerinta politica in zona investitiilor imobiliare. Asa cum observa un analist economic pentru „Fin.ro", „cine are pile puternice si influenta politica poate decide dezvoltarea unei zone largi, chiar a unor cartiere intregi". Lumea investitorilor va avea, prin urmare, un mai mare interes in zona politica pentru a castiga sprijin pentru propriile proiecte.
Tot articolul, in Financiarul
Benzina ar putea fi rationalizata... Isarescu: Reduceti contributiile sociale pentru companii...