Antena Căutare

Leul tare si cererea slaba nu au oprit Petrom sa fie cea mai profitabila operatiune OMV

Cea mai mare companie din Romania, OMV Petrom (SNP) – aflata sub controlul grupului petrolier austriac OMV, a reusit sa obtina un profit net de 841 milioane de lei (199 milioane de euro) in primul trimestru al anului (T1), in crestere cu 4% fata perioada similara a anului trecut, obtinuta in principal de pe urma ascensiunii titeiului pe pietele internationale, pe care compania a transferat-o in scumpirea produselor petroliere vandute reusind astfel sa contracareze cererea slaba si aprecierea leului in raport cu euro si dolarul.


In urma consolidarii acestei companii, Turcia devine oficial cea mai mare piata a OMV, de unde si cresterea puternica a scarii vanzarilor, in timp ce Petrom s-a pozitionat deja ca principalul furnizor de profit al OMV gratie valorosului portofoliu din upstream (explorare si productie de titei & gaze).

Revenind la rezultatele Petrom din T1, pretul titeiului a fost cu 36% mai mare in T1 2011 fata de aceeasi perioada de referinta din anul anterior, in timp ce la pompa, preturile carburantilor au crescut in medie cu 20%, situatie reflectata si de evolutia vanzarilor Petrom, care s-au majorat cu 27%, pana la 4,98 miliarde de lei (1,18 miliarde de euro).

De asemenea, potrivit reprezentantilor companiei, profitul inregistrat in perioada ianuarie - martie are la baza si continuarea procesului de taiere a costurilor, de eficientizare a activitatii sale operationale, in urma careia de exemplu, Petrom a avut primul T1 din istoria sa din 1997 si pana acum in care a operat cu o singura rafinarie Petrobrazi, dupa ce a luat anul trecut decizia de a inchide definitiv rafinaria Arpechim, astupand poate cea mai importanta gaura din bugetul companiei.

Arpechim va fi transformata si adaptata pentru a functiona ca depozit de produse petroliere, iar o parte dintre echipamentele si instalatiile din rafinarie urmeaza sa fie valorificate, in conditiile in care sefii companiei au ajuns la concluzia ca vanzarea rafinariei de la Pitesti este o pista nefezabila.

Pentru cumpararea Arpechim de la austrieci si-au exprimat interesul firma de stat Oltchim, care dupa ce prelease deja operatiunile din petrochimie cauta sa isi securizeze sursa de materii prime, un alt nume vehiculat a fost cel al companiei azere SOCAR. De asemenea, pe piata a circulat informatia ca si un fond american de investitii ar fi trimis o scrisoare de interes pe adresa Petrom privind Arpechim.

„In primul trimestru am continuat sa beneficiem de pretul favorabil la titei si de efectele masurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis sa inchidem definitiv rafinaria Arpechim, dat fiind ca optiunea vanzarii, pe care am analizat-o in trecut, nu s-a dovedit fezabila. In E&P (segmentul de explorare si productie - n.red), pentru prima data de la privatizare, am reusit sa crestem debitele zilnice medii de productie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior, datorita productiei mai mari de gaze in Romania si a volumelor de hidrocarburi mai mari in Kazahstan", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom OMV SA.

Oficialii Petrom au precizat ca volumul vanzarilor a crescut doar cu 1% in primul trimestru, ceea ce arata ca afacerile mai mari s-au datorat in principal scumpirii marfurilor. De altfel, potrivit directorului general al Petrom, Mariana Gheorghe, performanta operationala a segmentului de rafinare si marketing care include operatiunile de distributie, a resimtit in primele luni ale anului persistenta cererii scazute, care a pus presiune pe volume si marje.

Creditele acordate subsidiarei din Kazahstan au afectat insa rezultatele companiei, Petrom inregistrand o pierdere de 181 milioane de lei, din cauza diferentelor nefavorabile de curs valutar, ca urmare a aprecierii leului fata de dolar. Petrom a fost influentata negativ si in trimestrul al treilea din 2010 de imprumuturile in dolari acordate, compania inregistrand la acel moment o pierdere neta de 116 milioane de lei (circa 28 milioane de euro).

Daca luam in calcul ca Petrom este unul dintre cei mai mari exportatori, piata sa de desfacere fiind in cea mai mare parte cea comunitara, presiuni negative suplimentare au venit din aprecierea leului fata de euro in prima parte a anului.

Conducerea Petrom se asteapta ca principalii factori care influenteaza activitatea companiei sa inregistreze o volatilitate ridicata in continuarea acestui an. Astfel, pretul titeiului este estimat sa se situeze la nivelul de 90-110 dolari/baril fata de circa 115 dolari/baril in prezent, in timp ce volatilitatea cursului de schimb la valutele relevante se va mentine in continuare.

Preturile ridicate la titei si ritmul lent de revigorare economica vor tine insa in continuare sub presiune marjele si volumele din activitatea de distributie. Potrivit estimarilor Petrom, piata de carburanti din Romania va fi relativ stabila, cu potential de crestere, reflectand evolutia economiei, iar consumul total de gaze se va mentine la un nivel similar celui din 2010.

Oficialii companiei petroliere se asteapta ca economia romaneasca sa iasa din recesiune in acest an, iar consumul sa inregistreze o crestere, chiar daca marginala, pe fondul majorarii salariului real. Totodata, puterea de cumparare a romanilor este asteptata sa creasca treptat de-a lungul anului, odata cu reducerea inflatiei si revigorarea economica.

Despre un mediu de piata volatil a vorbit si noul CEO al grupului OMV, Gerhard Roiss, care a declarat azi, cu ocazia prezentarii rezultatelor trimestriale, ca primele trei luni ale anului s-au dovedit a fi foarte dificile, performanta operational puternica fiind umbrita de tulburentele politice din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, care nu au lasat neafectata productia grupului.

Totusi, a adaugat Roiss, pretul ridicat al titeiului, alaturi de contributia solida a tuturor segmentelor de business, au condus la un rezultat operational cu mult peste cel din trimestrele anterioare.

Per ansamblu, profitul net al OMV a scazut cu 9% in primul trimestru, pana la 272 milioane de euro, din cauza stoparii productiei in Libya si Yemen.

Analistii subliniaza ca, similar companiei mama OMV, Petrom a raportat rezultate bune in segmentul de explorare si productie, insa rezultatele segmentelor de rafinare si gaz si electricitate au fost dezamagitoare.

"Majorarea pretului petrolului si cresterea productiei in Kazahstan au compensat impactul negativ din cheltuieli de explorare mai mari si costurile aferente contractelor de hedging (56 mil. lei). Cheltuielile de explorare (114 mil lei) au crescut mai mult de trei ori comparativ cu trim. I 2010, consecinta a cresterii activitatii", au precizat analistii Raiffeisen Capital & Investment.

Acestia au remarcat si declinul vanzarilor de retail, in urma pretului ridicat al petrolului si a situatiei nefavorabile a cererii in Europa Centrala si de Est. Totodata, segmentul de gaze si electricitate a dezamagit din cauza cotelor de import mai mari (38% în T1 11, comparativ cu 29% în T1 10).

"Petrom a reusit sa profite de cresterea pretului petrolului. Acest lucru acopera partial evolutia slaba din aval si din sectorul de gaze. Vanzarea pachetului de 9% de actiuni ale statului , liberalizarea pietei gazelor si inceputul generarii de energie electrica ofera potential de crestere suplimentar. Ne asteptam la o reactie pozitiva a pietei la rezultatele raportate si reconfirmam recomandarea noastra de ", au concluzionat analistii din cadrul Raiffeisen.

Austriecii de la OMV controleaza 51% din actiunile Petrom, alte pachete de cate 20% detinand statul roman, prin intermediul Ministerului Economiei, si Fondul Proprietatea (FP). Un alt actionar important este BERD, care detine circa 2% din actiuni.

Statul roman pregateste in aceste momente vanzarea unui pachet de 9,84% din actiunile Petrom, valoarea ofertei fiind estimate la peste 500 milioane de euro. Oferta Petrom ar putea fi insa umbrita de o emisiune de titluri a companiei-mama, OMV avand nevoie de bani pentru finantarea achizitiei din Turcia.

Conducerea OMV urmeaza sa anunte pana la finele acestui semestru daca va realiza o majorare de capital sau o emisiune de obligatiuni, prima varianta urmand sa fie mai periculoasa pentru oferta Petrom, potrivit analistilor de pe piata de capital, deoarece s-ar adresa aceluiasi tip de investitori care ar cumpara si actiunile Petrom.

Petrom a anuntat , cu ocazia rezultatelor raportate azi, ca renunta la planul privind majorarea de capital de 600 milioane euro, aprobat anul trecut de actionari, motivand ca dispune de o capacitate ridicata de generare de numerar si de posibilitatea de a contracta noi credite, avand in vedere ca are un grad de indatorare scazut.

Actiunile Petrom au pierdut azi peste 2% dupa raportarea rezultatelor, ultima tranzactie realizandu-se la pretul de 0,4065 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 5,64 miliarde de euro.

sursa:Antena3

foto: romania-insider.com

De ce nu are chef OMV “Grasanul” de oferta de actiuni Petrom?... Google aloca 500 de mil. $ pentru posibile amenzi legate de publicitatea online practicata...
Video recomandate
Chefi la cuțite | Sezonul 12, 26 septembrie 2023. Ce decizie surprinzătoare a luat chef Cătălin Scărlătescu, după ce s-a ridicat interdicția de a vorbi
Chefi la cuțite | Sezonul 12, 26 septembrie 2023. Ce decizie surprinzătoare a luat chef Cătălin Scărlătescu, după ce s-a ridicat interdicția de a vorbi Marti, 26.09.2023, 22:00
Parteneri Sos chimichurri. Sos rece de pătrunjel, din bucătăria latino-americană Sos chimichurri. Sos rece de pătrunjel, din bucătăria latino-americană Catine.ro Ninel Conde, decolteu amețitor. Apariția sa doar într-o bustieră a făcut furori. Cum arată vedeta de 46 de ani Ninel Conde, decolteu amețitor. Apariția sa doar într-o bustieră a făcut furori. Cum arată vedeta de 46 de ani Happy Channel „E o minune”. Ce a apărut pe locul ars după exploziile de la Crevedia. FOTO „E o minune”. Ce a apărut pe locul ars după exploziile de la Crevedia. FOTO Libertatea.ro Patron exasperat de angajații care pleacă fără preaviz, de pe o zi pe alta, deși au carte de muncă. "Eu am găsit soluția. Angajați oameni 45+" Patron exasperat de angajații care pleacă fără preaviz, de pe o zi pe alta, deși au carte de muncă. "Eu am găsit soluția. Angajați oameni 45+" Ziare.com Andreea Bălan a dezvăluit ce a descoperit în casa părinţilor lui Victor Cornea: „Am avut un şoc de bucurie” Andreea Bălan a dezvăluit ce a descoperit în casa părinţilor lui Victor Cornea: „Am avut un şoc de bucurie” AntenaSport Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Mesajul cu care Adelina Pestrițu și-a surprins fanii. Ce a dezvăluit vedeta: „Perfecțiunea închipuită…” Elle Ce vrea să-și tatueze Oana Zăvoranu peste tatuajul cu numele lui Alex Ashraf. Ce decizie a luat vedeta după divorț: „Am renăscut!” / FOTO Ce vrea să-și tatueze Oana Zăvoranu peste tatuajul cu numele lui Alex Ashraf. Ce decizie a luat vedeta după divorț: „Am renăscut!” / FOTO Spynews.ro Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț BZI Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri Mihai Cazacu. „De ce nu ne dau filmările de la hotel?” – FOTO BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Tartă cu fructe. Rețeta pe care o poți prepara cu doar două ingrediente Tartă cu fructe. Rețeta pe care o poți prepara cu doar două ingrediente HelloTaste.ro Patron român, disperat că nu găsește oameni serioși la muncă: "Încep să invoce tot felul de minciuni" Patron român, disperat că nu găsește oameni serioși la muncă: "Încep să invoce tot felul de minciuni" Antena3.ro Arată ca un câine, dar e un animal unic. Cercetătorii au fost uimiți când au aflat cu ce au de-a face, de fapt Arată ca un câine, dar e un animal unic. Cercetătorii au fost uimiți când au aflat cu ce au de-a face, de fapt useit Horoscopul zilei de 29 septembrie 2023. Leii trec printr-o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 29 septembrie 2023. Leii trec printr-o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine GALERIE FOTO | Expoziția Brâncuși de la Timișoara: capodoperele, în vizită în patria părintelui lor GALERIE FOTO | Expoziția Brâncuși de la Timișoara: capodoperele, în vizită în patria părintelui lor Wall-Street Claudia Pătrășcanu iubește din nou! Primele declarații despre noul iubit Claudia Pătrășcanu iubește din nou! Primele declarații despre noul iubit Kudika Trucurile banale prin care usturoiul nu se va mai îngălbeni. Ce trebuie să faci Trucurile banale prin care usturoiul nu se va mai îngălbeni. Ce trebuie să faci Playtech Ce înseamnă, de fapt, expresia „eram pe drojdie”. A fost folosită de Dumitru Buzatu când a primit mita de 1,25 milioane de lei Ce înseamnă, de fapt, expresia „eram pe drojdie”. A fost folosită de Dumitru Buzatu când a primit mita de 1,25 milioane de lei Redactia.ro Afacerea cu care Paul și Mirela dau lovitura în această perioadă. Un litru a ajuns să coste în jur de 25 de lei Afacerea cu care Paul și Mirela dau lovitura în această perioadă. Un litru a ajuns să coste în jur de 25 de lei Observator Ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților. Mituri despre frumusețe Ce efecte are bicarbonatul de sodiu asupra dinților. Mituri despre frumusețe MediCOOL Cum poți să încetinești procesul de coacere al fructelor de avocado. Metoda care le prelungește durata de viață cu câteva zile Cum poți să încetinești procesul de coacere al fructelor de avocado. Metoda care le prelungește durata de viață cu câteva zile HelloTaste FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică” ProSport Ce a pățit o gospodină după ce a angajat un zidar să-i tencuiască bucătăria: „Dacă te culci cu mine…” Ce a pățit o gospodină după ce a angajat un zidar să-i tencuiască bucătăria: „Dacă te culci cu mine…” Gandul Plafonul maxim de plăți în numerar va fi 5000 de lei/zi. Măsura readusă în centrul atenției în 2023 este, de fapt, din 1996 Plafonul maxim de plăți în numerar va fi 5000 de lei/zi. Măsura readusă în centrul atenției în 2023 este, de fapt, din 1996 CanCan Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani) Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani) DeParinti Nicole Cherry a fost cu micuța Anastasia pe scenă. Cum a reacționat fetița artistei în fața publicului numeros Nicole Cherry a fost cu micuța Anastasia pe scenă. Cum a reacționat fetița artistei în fața publicului numeros ZUTV Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline UseIT Năut copt și aromat. Rețeta simplă și rapidă Năut copt și aromat. Rețeta simplă și rapidă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 12, 28 septembrie 2023. Otilia o vede pe Alice alături de Petru în pat: Nu se trezește copilul! Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 12, 28 septembrie 2023. Otilia o vede pe Alice alături de Petru în pat: Nu se trezește copilul! Joi, 28.09.2023, 23:30
x