Antena Căutare

Leul tare si cererea slaba nu au oprit Petrom sa fie cea mai profitabila operatiune OMV

Cea mai mare companie din Romania, OMV Petrom (SNP) – aflata sub controlul grupului petrolier austriac OMV, a reusit sa obtina un profit net de 841 milioane de lei (199 milioane de euro) in primul trimestru al anului (T1), in crestere cu 4% fata perioada similara a anului trecut, obtinuta in principal de pe urma ascensiunii titeiului pe pietele internationale, pe care compania a transferat-o in scumpirea produselor petroliere vandute reusind astfel sa contracareze cererea slaba si aprecierea leului in raport cu euro si dolarul.


In urma consolidarii acestei companii, Turcia devine oficial cea mai mare piata a OMV, de unde si cresterea puternica a scarii vanzarilor, in timp ce Petrom s-a pozitionat deja ca principalul furnizor de profit al OMV gratie valorosului portofoliu din upstream (explorare si productie de titei & gaze).

Revenind la rezultatele Petrom din T1, pretul titeiului a fost cu 36% mai mare in T1 2011 fata de aceeasi perioada de referinta din anul anterior, in timp ce la pompa, preturile carburantilor au crescut in medie cu 20%, situatie reflectata si de evolutia vanzarilor Petrom, care s-au majorat cu 27%, pana la 4,98 miliarde de lei (1,18 miliarde de euro).

De asemenea, potrivit reprezentantilor companiei, profitul inregistrat in perioada ianuarie - martie are la baza si continuarea procesului de taiere a costurilor, de eficientizare a activitatii sale operationale, in urma careia de exemplu, Petrom a avut primul T1 din istoria sa din 1997 si pana acum in care a operat cu o singura rafinarie Petrobrazi, dupa ce a luat anul trecut decizia de a inchide definitiv rafinaria Arpechim, astupand poate cea mai importanta gaura din bugetul companiei.

Arpechim va fi transformata si adaptata pentru a functiona ca depozit de produse petroliere, iar o parte dintre echipamentele si instalatiile din rafinarie urmeaza sa fie valorificate, in conditiile in care sefii companiei au ajuns la concluzia ca vanzarea rafinariei de la Pitesti este o pista nefezabila.

Pentru cumpararea Arpechim de la austrieci si-au exprimat interesul firma de stat Oltchim, care dupa ce prelease deja operatiunile din petrochimie cauta sa isi securizeze sursa de materii prime, un alt nume vehiculat a fost cel al companiei azere SOCAR. De asemenea, pe piata a circulat informatia ca si un fond american de investitii ar fi trimis o scrisoare de interes pe adresa Petrom privind Arpechim.

Articolul continuă după reclamă

„In primul trimestru am continuat sa beneficiem de pretul favorabil la titei si de efectele masurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis sa inchidem definitiv rafinaria Arpechim, dat fiind ca optiunea vanzarii, pe care am analizat-o in trecut, nu s-a dovedit fezabila. In E&P (segmentul de explorare si productie - n.red), pentru prima data de la privatizare, am reusit sa crestem debitele zilnice medii de productie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior, datorita productiei mai mari de gaze in Romania si a volumelor de hidrocarburi mai mari in Kazahstan", a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom OMV SA.

Oficialii Petrom au precizat ca volumul vanzarilor a crescut doar cu 1% in primul trimestru, ceea ce arata ca afacerile mai mari s-au datorat in principal scumpirii marfurilor. De altfel, potrivit directorului general al Petrom, Mariana Gheorghe, performanta operationala a segmentului de rafinare si marketing care include operatiunile de distributie, a resimtit in primele luni ale anului persistenta cererii scazute, care a pus presiune pe volume si marje.

Creditele acordate subsidiarei din Kazahstan au afectat insa rezultatele companiei, Petrom inregistrand o pierdere de 181 milioane de lei, din cauza diferentelor nefavorabile de curs valutar, ca urmare a aprecierii leului fata de dolar. Petrom a fost influentata negativ si in trimestrul al treilea din 2010 de imprumuturile in dolari acordate, compania inregistrand la acel moment o pierdere neta de 116 milioane de lei (circa 28 milioane de euro).

Daca luam in calcul ca Petrom este unul dintre cei mai mari exportatori, piata sa de desfacere fiind in cea mai mare parte cea comunitara, presiuni negative suplimentare au venit din aprecierea leului fata de euro in prima parte a anului.

Conducerea Petrom se asteapta ca principalii factori care influenteaza activitatea companiei sa inregistreze o volatilitate ridicata in continuarea acestui an. Astfel, pretul titeiului este estimat sa se situeze la nivelul de 90-110 dolari/baril fata de circa 115 dolari/baril in prezent, in timp ce volatilitatea cursului de schimb la valutele relevante se va mentine in continuare.

Preturile ridicate la titei si ritmul lent de revigorare economica vor tine insa in continuare sub presiune marjele si volumele din activitatea de distributie. Potrivit estimarilor Petrom, piata de carburanti din Romania va fi relativ stabila, cu potential de crestere, reflectand evolutia economiei, iar consumul total de gaze se va mentine la un nivel similar celui din 2010.

Oficialii companiei petroliere se asteapta ca economia romaneasca sa iasa din recesiune in acest an, iar consumul sa inregistreze o crestere, chiar daca marginala, pe fondul majorarii salariului real. Totodata, puterea de cumparare a romanilor este asteptata sa creasca treptat de-a lungul anului, odata cu reducerea inflatiei si revigorarea economica.

Despre un mediu de piata volatil a vorbit si noul CEO al grupului OMV, Gerhard Roiss, care a declarat azi, cu ocazia prezentarii rezultatelor trimestriale, ca primele trei luni ale anului s-au dovedit a fi foarte dificile, performanta operational puternica fiind umbrita de tulburentele politice din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, care nu au lasat neafectata productia grupului.

Totusi, a adaugat Roiss, pretul ridicat al titeiului, alaturi de contributia solida a tuturor segmentelor de business, au condus la un rezultat operational cu mult peste cel din trimestrele anterioare.

Per ansamblu, profitul net al OMV a scazut cu 9% in primul trimestru, pana la 272 milioane de euro, din cauza stoparii productiei in Libya si Yemen.

Analistii subliniaza ca, similar companiei mama OMV, Petrom a raportat rezultate bune in segmentul de explorare si productie, insa rezultatele segmentelor de rafinare si gaz si electricitate au fost dezamagitoare.

"Majorarea pretului petrolului si cresterea productiei in Kazahstan au compensat impactul negativ din cheltuieli de explorare mai mari si costurile aferente contractelor de hedging (56 mil. lei). Cheltuielile de explorare (114 mil lei) au crescut mai mult de trei ori comparativ cu trim. I 2010, consecinta a cresterii activitatii", au precizat analistii Raiffeisen Capital & Investment.

Acestia au remarcat si declinul vanzarilor de retail, in urma pretului ridicat al petrolului si a situatiei nefavorabile a cererii in Europa Centrala si de Est. Totodata, segmentul de gaze si electricitate a dezamagit din cauza cotelor de import mai mari (38% în T1 11, comparativ cu 29% în T1 10).

"Petrom a reusit sa profite de cresterea pretului petrolului. Acest lucru acopera partial evolutia slaba din aval si din sectorul de gaze. Vanzarea pachetului de 9% de actiuni ale statului , liberalizarea pietei gazelor si inceputul generarii de energie electrica ofera potential de crestere suplimentar. Ne asteptam la o reactie pozitiva a pietei la rezultatele raportate si reconfirmam recomandarea noastra de ", au concluzionat analistii din cadrul Raiffeisen.

Austriecii de la OMV controleaza 51% din actiunile Petrom, alte pachete de cate 20% detinand statul roman, prin intermediul Ministerului Economiei, si Fondul Proprietatea (FP). Un alt actionar important este BERD, care detine circa 2% din actiuni.

Statul roman pregateste in aceste momente vanzarea unui pachet de 9,84% din actiunile Petrom, valoarea ofertei fiind estimate la peste 500 milioane de euro. Oferta Petrom ar putea fi insa umbrita de o emisiune de titluri a companiei-mama, OMV avand nevoie de bani pentru finantarea achizitiei din Turcia.

Conducerea OMV urmeaza sa anunte pana la finele acestui semestru daca va realiza o majorare de capital sau o emisiune de obligatiuni, prima varianta urmand sa fie mai periculoasa pentru oferta Petrom, potrivit analistilor de pe piata de capital, deoarece s-ar adresa aceluiasi tip de investitori care ar cumpara si actiunile Petrom.

Petrom a anuntat , cu ocazia rezultatelor raportate azi, ca renunta la planul privind majorarea de capital de 600 milioane euro, aprobat anul trecut de actionari, motivand ca dispune de o capacitate ridicata de generare de numerar si de posibilitatea de a contracta noi credite, avand in vedere ca are un grad de indatorare scazut.

Actiunile Petrom au pierdut azi peste 2% dupa raportarea rezultatelor, ultima tranzactie realizandu-se la pretul de 0,4065 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 5,64 miliarde de euro.

sursa:Antena3

foto: romania-insider.com

De ce nu are chef OMV “Grasanul” de oferta de actiuni Petrom?... Google aloca 500 de mil. $ pentru posibile amenzi legate de publicitatea online practicata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x