Live acumiUmor (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Lider de sindicat: Uzina de la Mioveni îşi va înceta activitatea de joi, 19 martie, până pe 5 aprilie. Peste 13.500 de salariaţi vor intra în şomaj tehnic

Uzina Dacia de la Mioveni îşi va înceta activitatea de joi, 19 martie, de la ora 7.00, şi până pe 5 aprilie, urmând ca salariaţii să fie trimişi în şomaj tehnic, a declarat miercuri vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache.

La Dacia lucrează 14.000 de salariaţi.

”Era o măsură necesară şi este în continuare o măsură necesară pentru protejarea sănătăţii celor 14.000 de salariaţi”, a precizat Ion Iordache, la postul de televiziune Digi 24.

Întrebat dacă toţi angajaţi intră în şomaj tehnic, el a precizat că vor rămâne să lucreze pompierii, paznicii, câţiva oameni la mentenanţă, astfel că ”peste 13.500 de oameni vor fi în şomaj tehnic”.

Şomajul tehnic va fi plătit conform Contractului Colectiv de Muncă, cu 85% din salariu, spune liderul de sindicat.

”E o situaţie foarte critică peste care sper să trecem cu bine”, a mai spus el.

Întrebat cu cât va afecta producţia de la Mioveni pe termen mediu şi lung, Iordache a declarat că ”o va afecta cumplit”.

”O va afecta cumplit (producţia, n.r.). Toţi salariaţii sunt conştienţi de acest lucru, dar mai de preţ este sănătatea lor”, a spus acesta.

Liderul de sindicat a afirmat totoodată că se află în discuţii permanente cu autorităţile.

”E un moment foarte grav. S-au avut discuţii în cursul zilei de ieri (17 martie, n.r.), s-a cerut de către liderii noştri sindicali ca statul să asiste în mod practic întreprinderile din mediul privat. Răspunsul a fost că se va analiza şi eu sunt convins că vom primi ajutoare de la stat şi UE, pentru că altfel la foarte multe întreprinderi din jurul nostru salariaţii îşi vor pierde locurile de muncă, mă refer la întreprinderile care furnizează piese pentru Dacia”, a declarat Ion Iordache.

De asemenea, şi cei peste 6.000 de angajaţi ai fabricii Ford de la Craiova intră în şomaj tehnic începând de joi, în urma deciziei companiei de a suspenda ternporar productia la fabricile sale din Europa, ca răspuns la răspândirea coronavirusului. Pe durata opririi temporare a producţiei, angajaţii Ford Craiova se vor afla în şomaj tehnic şi beneficiază de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situaţii.


Sursa : news.ro

Recomandari