Antena Căutare

M. Tanasescu: Revenirea economiei se va baza pe export, consum si servicii

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, considera ca pro­iectul de buget pentru 2011 re­pre­zinta un instrument financiar cre­dibil. Insa acesta arata ca ob­ti­nerea unui deficit de 4,4% din PIB este con­ditionata de respectarea legislatiei fiscale, de o reforma a taxarii credibile si predictibile, de asigurarea, prin colectare, a unor venituri constante si durabile, precum si de aplicarea, la nivelul intregului an 2011, a masurilor implementate in 2010.

„Financiarul'': Credeti ca proiectul de buget pentru 2011 va permite gu­vernului sa-si atinga tinta de deficit de 4,4% din PIB?
Mihai Tanasescu: Proiectul de buget pentru 2011 este ambitios si are in vedere continuarea procesului de conso­lidare fiscala inceput in acest an. Apli­carea masurilor implementate in 2010 la nivelul intregului an 2011 creeaza premisele unei executii bugetare in con­formitate cu anga­jamentele pe care Executivul le-a propus FMI si UE.

Con­tinuarea procesului de refor­me struc­turale este foarte importanta in atin­gerea parametrilor stabiliti, iar modul de implementare a actiunilor este cru­cial. Continuarea procesului de intarire a administratiei fiscale, printr-o colec­tare mai buna a veniturilor bugetare, reprezinta de asemenea o provocare importanta. Plecand de la aceste repere, cred ca proiectul de bu­get pe 2011 poate sa-si atinga obiectivele si sa reprezinte un instrument financiar credibil.

De unde ar putea veni „peri­colele" ca tinta sa nu fie atinsa? Dintr-o estimare prea optimista a cresterii veniturilor cu 7% fata de 2010 sau din faptul ca nu se va reusi o reducere a cheltuielilor publice cu 2,2% din PIB?
Executia bugetara este foarte impor­tan­ta in a se atinge parametrii stabiliti. Vola­tilitatea pietelor financiare, precum si ris­curile persistente din Europa cons­tituie peri­cole puternice in asigurarea finantarii exter­ne necesare, iar imple­mentarea ma­surilor de reforma cons­tituie un element principal de cre­dibilitate.

Daca legislatia fis­cala aprobata va fi respectata, iar daca re­forma taxarii o sa fie credibila si pre­dictibila, sunt sanse ca volumul veniturilor sa fie atins pana la sfarsitul anului 2011. Cred ca important este modul in care colectarea va fi efectuata, astfel incat sa asigure venituri constante, si durabile. In ceea ce priveste cheltuielile, asa cum men­tionam mai sus, cred ca anualizarea efec­telor masurilor incepute in 2010 poate sa conduca la o reducere a acestora cores­pun­zator si la crearea unui spatiu fiscal mai generos pentru cheltuieli de inves­titii si cofinantari pentru atragerea fon­durilor europene.

Articolul continuă după reclamă

CITESTE tot interviul in Financiarul!

PDL doreste ca Ordonanta 50 sa nu se aplice retroactiv... Leul continua sa se aprecieze usor in fata euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x