- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Romania este o piata marginala. Chiar daca este membra a Uniunii Europene, asta nu inseamna mare lucru din perspectiva pietei de capital. Uitati-va la Grecia! Are probleme mai mari cu datoriile decat o piata emergenta", a spus Mobius.
"Sunt multe exemple in care guvernul nu pare sa inteleaga cat de important este sa atragi investitori straini si mai ales sa-i tratezi corect si cinstit", a explicat Mobius.
Precedentul Romgaz
El a facut aceste declaratii in contextul in care Franklin Templeton a avut deja mai multe ciocniri cu statul, in special in sectorul energetic. Fondul Proprietatea este actionar cu 15% la Romgaz iar administratorul sau s-a opus "donatiei" catre stat a 400 de milioane de lei din conturile firmei.
Suma este mai mult de jumatate din lichiditatile de 770 milioane de lei pe care le Romgaz le avea in conturi la finele lui 2009, potrivit raportarilor de la Registrul Comertului. Franklin Templeton cere demisia membrilor Consiliului de Administratie care au votat favorabil donatia sI a pornit actiuni in justitie pentru recuperarea sumei.
Ionut Popescu, fost ministru al Finantelor si director la FP, spunea recent ca donatia e un "jaf" sI ca statul trebuie sa asigure un tratament egal tuturor actionarilor dintr-o societate. El argumenta atunci ca si actionarii firmulitelor s-ar putea gandi sa isi doneze lor insisi bani, evitand eventualii actionari minoritari sau plata taxelor.
Electra sI Hidroenergetica, "o idee proasta"
O alta ciocnire cu statul o are in privinta formarii Electra sI Hidroenergetica, cei doi giganti energetici nationali, pe care Franklin Templeton a reusit sa o blocheze in justitie. Statul doreste sa comaseze companiile sale pentru a salva termocentralele si mineritul, insa Fondul Proprietatea se opune deoarece detine actiuni la crema energeticii romanesti, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Cele doua companii ar avea o profitabilitate discutabila. De asemenea, FP se simte nedreptatita din moment ce proiectul oficial ia in considerare un pachet de 9,7% din actiunile detinute de FP la Nuclearelectrica. Or, in legislatia initiala, se prevedea sa aiba 20%, dar cota sa a scazut in urma unor majorari succesive de capital derulate de stat iar Fondului i-a fost interzis sa participe.
Tot articolul, in Jurnalul National
Cosmote, primul operator mobil din Romania care creste tarifele... Noi taxe pentru nunti si botezuri! Inmormantarile, oficiate gratuit...