Antena Căutare

Mihai Tanasescu: "Politicienii sa nu promita ceea ce nu pot sa faca"

Romania nu este parte a crizei datoriilor suverane, dar o poate importa, spune Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI

Lumea este in pragul unei noi recesiuni. Cresterea economica din SUA si tarile UE are tendinte descres­ca­toare, iar noi, ca tara membra UE, nu ne putem feri din calea valului de cri­za care a aparut la orizont. "Ro­mania se afla intr-un echilibru macronomic stabil, dar foarte fragil din cauza turbulentelor interna­tio­nale foarte mari", a declarat Mihai Ta­na­sescu in interviul pe care l-a acordat Jurnalului National.

● Jurnalul National: Vine al doilea val de recesiune in SUA si in Europa?

● Mihai Tanasescu: Exista semnale ca in momentul de fata cresterea economica atat in SUA, cat si in Europa zonei euro are tendinte descres­catoare. Exista riscuri care conduc la ideea ca prognozele de crestere economica sunt in scadere atat in Europa, cat si in Statele Unite si de aceea cred ca masurile care trebuie luate pentru a face ca aceasta crestere economica sa revina pe o panta ascendenta in anii urmatori sunt legate de politicile structurale pe care tarile trebuie sa le implementeze.

● Cat de mari sunt aceste riscuri?
● Riscurile se pot manifesta pe mai multe canale. Exista riscuri care se manifesta pe canalul sistemului bancar, sistem care inca nu si-a revenit dupa criza din 2007-2008 si care are inca puternice probleme, de lichiditate, de credibilitate, de ma­nagement. Al doilea canal poate fi canalul inflationist si, nu in ultimul rand, canalul social. Problema majora este ca acum cresterea economica in Europa de Vest si in SUA nu este foarte puternica, astfel incat sa poata duce la scaderea somajului, care inca ramane la cote foarte ridicate.

Articolul continuă după reclamă

● Poate Romania sa se fereasca de noul val al crizei?
● Romania nu este parte a acestei crize. insa criza se poate exporta catre tarile Europei Centrale si de Est, cum este si Romania. in ultima perioada, Romania a inceput sa-si recastige credibilitatea, prin reformele structurale implementate. si asta se traduce printr-o perceptie a investitorilor mult mai buna vizavi de Romania comparativ cu alte state. Dobanzile sunt mult mai mici decat cele pe care le platesc alte state. De aceea, cred ca pentru Romania lucrul cel mai important in aceasta perioada foarte turbulena este sa continue ce a inceput, sa nu fie influentata de cicluri electorale, sa continue reformele structurale si procesul de consolidare fiscala. si, nu in ultimul rand, sa-si prognozeze clar si credibil o strategie, pentru ca in 2013 Romania va inchide, probabil, relatiile institutionale cu FMI si UE.

● Presedintele Traian Basescu a spus marti sa uitam de cresterile salariale, la nici zece zile de cand Fondul a dat unda verde acestor cresteri. E vorba de numai 10 zile. Se pot schimba strategiile in 10 zile? Turbulentele recente de pe pietele financiare au fost o surpriza?
● Vedeti, atat Fondul, cat si Comisia Europeana au stabilite niste tinte foarte clare cu autoritatile de la Bucuresti. Aceste tinte se traduc in deficit fiscal care trebuie sa fie sub o anumita limita, la cheltuieli cu personalul in bugetul de stat care trebuie sa cuprinda o anumita limita si asa mai departe. Daca autoritatile de la Bucuresti intreprind masuri in asa fel incat sa se incadreze in aceste li­mite, Guvernul este suveran sa implementeze ce masura vrea. Sigur ca actualele turbulente de pe piata fac ca aceste masuri sa fie mai prudente, sa nu conduca catre un derapaj al cheltuielilor publice. De aceea cred ca mesajul care a fost dat a fost corect, in asa fel incat politicienii sa se abtina de la populism, sa nu promita ceea ce nu pot sa faca si sa nu creeze pe piete perceptia ca Romania nu-si respecta angajamentele si poate sa deraieze de la tintele propuse.

Citeste interviul integral in Jurnalul!

Foto: Intact Images

Francul elvetian inregistreaza o scadere semnificativa. Vezi cursul BNR!... Romanii au economisit de doua ori mai putin decat in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x