- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru prima data in ultimele 10 luni si jumatate, moneda europeana a evoluat ieri sub 1,34 $. Deprecierea, inceputa luni, a fost accelerata de acordul intervenit intre Franta si Germania privind cooptarea Fondului Monetar International (FMI) pentru rezolvarea crizei din Grecia.
Vanzarile masive de euro contra franci elvetieni s-au incheiat rapid dupa atingerea pragului minim istoric de 1,4232 franci/euro, traderii anticipand o posibila interventie a bancii centrale a Elvetiei pentru stoparea deprecierii monedei nationale. A urmat insa un nou val de vanzari de euro, de data aceasta fata de dolar, antrenand o noua prabusire a monedei europene pana la 1,3403 dolari/euro, valoare nemaiintalnita din 8 mai 2009.
Astfel, euro a pierdut 0,6% fata de bancnota verde, adica o scadere de 6% la nivelul acestui an. In schimb, dolarul a castigat teren fata de yen, pana la 91,20 yeni comparativ cu 90,42 yeni, cotatia de marti seara. „Euro este victima neincrederii investitorilor fata de Uniunea Europeana, pe fondul comentariilor liderilor francezi si germani, care au indicat ca un plan de salvare a Greciei va necesita ajutorul FMI", au explicat analistii ETX Capital. La capatul mai multor zile de declaratii si luari de pozitii contradictorii, tarile din zona euro s-au aproapiat de un compromis privind depasirea divergentelor legate de Grecia.
Neintelegeri legate de rolul FMI
Pentru a spulbera orice dubii, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a subliniat ca orice ajutor al FMI acordat unui membru al zonei euro trebuie sa fie privit drept un caz exceptional.
„Pe termen lung, este de preferat ca moneda europeana sa-si poata rezolva singura problemele. Cand o zona monetara gaseste solutie la dificultatile cu care se confrunta un membru al spatiului sau apeland la FMI, acest lucru nu poate fi decat o exceptie", a spus Schauble.
In acelasi timp, comisarul pe probleme economice, Olli Rehn, a declarat ca executivul Celor 27 este favorabil unui mecanism de sustinere a Greciei, proces care sa fie „dirijat de Europa". „Acestea fiind zise, nu vrem sa intram intr-o polemica teologica privind FMI", a adaugat Rehn, mentionand ca Fondul trebuie considerat „un partener", alaturi de care UE a „colaborat deja foarte bine".
„Pietele de schimb in¬terpreteaza cooptarea FMI drept un semn de slabiciune al politicii europene", a venit replica analistilor de la Commerzbank. Pe de alta parte, jucatorii din piata sunt cu ochii pe Londra, unde ministrul de Finante, Alistair Darling, a prezentat ieri bugetul anual. Investitorii sunt ingrijorati cu precadere de „nivelul-record al imprumuturilor, de cresterea datoriei publice si de indoielile care invaluie viitorul notei suverane +AAA+ a Marii Britanii", potrivit analistilor de la Barclays Capital.
Aurul, la 1.030 $/uncie?
Expertii afirma ca bugetul Marii Britanii are putine sanse de a sustine lira sterlina. Prin urmare, reculul monedei de la 1,65 dolari de la inceputul anului la 1,50 dolari va fi privit ca o usoara coborare fata de ceea ce va fi pe viitor. De altfel, ieri dimineata lira sterlina s-a negociat la 1,498 dolari, fata de 1,504 dolari din seara zilei anterioare. In acelasi timp, expertii GFMS estimeaza ca, in urmatoarele saptamani, aurul s-ar putea ieftini, sub impactul aprecierii monedei americane, pana la 1.030 $/un¬cie.
Tot articolul, in Financiarul