Leul a deschis la nivelul 4.3400/euro si, spre deosebire de celelalte monede regionale, a castigat teren fata de moneda unica, tranzactionandu-se in prezent in intervalul 4.3285 - 4.3315/euro.
„Ne asteptam ca moneda nationala sa inchida sesiunea in teritoriu negativ, pe fondul sentimentelor deteriorate ala investitorilor la nivel global", a afirmat un dealer.
Pentru dolarul american, BNR a afisat o paritate de 3,1371 lei/dolar, cu 0,22% mai mare fata de nivelul de 3,1301 lei/dolar din sedinta anterioara.
Leul a pierdut teren si in raport cu moneda elevetiana, cotatia publicata de BNR, de 3,5015 lei/franci elevetieni, fiind cu 0,4% peste cea din sedinta precedenta.
Preturile activelor riscante au scazut in sesiunea de tranzactionare de joi dimineata, dupa ce liderii francezi si germani si-au dat seama ca inca mai au probleme nerezolvate referitoare la fondul de salvgardare al zonei euro.
Actiunile europene au scazut, bancile fiind printre principalii perdanti, pe fondul temerii investitorilor ca va fi nevoie de mai multi bani pentru recapitalizarea bancilor, decat s-a stabilit initial.
Euro se tranzactioneaza in prezent la nivelul 1,3810 dolari/euro, respectiv la 105,98 yeni/euro.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut fata de sedinta precedenta, ramanand sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,50% pe an, fata de 4,41% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 3% pe an, de la 4,91% in sedinta anterioara.
Citeste si Financiarul
Foto: Etftrends.com