Antena Căutare

Mugur Isarescu: Bancile vor da credite chiar mai greu decat pana acum

Masurile de ajustare bugetara puse in practica de guvern vor determina ca prudenta bancilor in acordarea de credite sa sufere chiar o accentuare in perioada urmatoare, deoarece situatia economica s-a inrautatit, iar veniturile populatiei s-au redus.

La aceasta se adauga si deteriorarea in continuare a calitatii portofoliilor pe care le au institutiile de creditare. De la inceputul crizei economice si pana acum, cererea de imprumuturi noi a scazut fara intrerupere, in timp ce restantele la credite s-au marit.

Guvernatorul BNR atrage atentia ca reluarea cre­ditarii nu va avea loc prea curand, din cauza deteriorarii con­ditiilor in care isi desfasoara activitatea mediul de afaceri si a reducerii dis­ponibilitatilor finan­ciare pentru con­sum ale populatiei. In aceste conditii, nu este exclus sa ne confruntam cu un nou fenomen de restrictionare a acce­sului la impru­muturi.

Este foarte posibil ca prudenta bancilor sa sufere chiar o accentuare in perioada urma­toare, in ipoteza erodarii suplimentare a perceptiei de risc asociata de acestea diferitelor sectoare ale economiei sau categorii de debitori, inclusiv ca urmare a implementarii masurilor de aus­teritate bugetara. Pe acest fond, si cererea de credite si-ar putea prelungi tendinta de slabire", se arata in raportul asupra inflatiei pentru tri­mes­trul II.

Insti­tutiile de creditare se tem sa fi­nanteze companiile din cauza teme­rilor legate de persistenta deterio­rarii calitatii propriilor portofolii, pre­cum si de preocuparea pentru redu­cerea durabila a raportului credite-depozite.

Nici pers­pectiva finan­tarii externe a mediului de afaceri nu este prea buna deoarece este depen­denta, printre altele, de perceptia pe care o au institutiile de creditare si firmele din alte tari asupra evolutiilor eco­nomice, sociale si politice interne, mai ales cu privire la rezultatele eforturilor de consolidare fiscala, esen­tiale pentru refacerea increderii in economia romaneasca.

Tot articolul, in Financiarul

Increderea investitorilor in mediul de afaceri s-a deteriorat in ultimele 3 luni... Numarul restantierilor la credite a crescut in iunie cu 8.500, pana la 714.071 de persoane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x