La aceasta se adauga si deteriorarea in continuare a calitatii portofoliilor pe care le au institutiile de creditare. De la inceputul crizei economice si pana acum, cererea de imprumuturi noi a scazut fara intrerupere, in timp ce restantele la credite s-au marit.
Guvernatorul BNR atrage atentia ca reluarea creditarii nu va avea loc prea curand, din cauza deteriorarii conditiilor in care isi desfasoara activitatea mediul de afaceri si a reducerii disponibilitatilor financiare pentru consum ale populatiei. In aceste conditii, nu este exclus sa ne confruntam cu un nou fenomen de restrictionare a accesului la imprumuturi.
„Este foarte posibil ca prudenta bancilor sa sufere chiar o accentuare in perioada urmatoare, in ipoteza erodarii suplimentare a perceptiei de risc asociata de acestea diferitelor sectoare ale economiei sau categorii de debitori, inclusiv ca urmare a implementarii masurilor de austeritate bugetara. Pe acest fond, si cererea de credite si-ar putea prelungi tendinta de slabire", se arata in raportul asupra inflatiei pentru trimestrul II.
Institutiile de creditare se tem sa finanteze companiile din cauza temerilor legate de persistenta deteriorarii calitatii propriilor portofolii, precum si de preocuparea pentru reducerea durabila a raportului credite-depozite.
Nici perspectiva finantarii externe a mediului de afaceri nu este prea buna deoarece este dependenta, printre altele, de perceptia pe care o au institutiile de creditare si firmele din alte tari asupra evolutiilor economice, sociale si politice interne, mai ales cu privire la rezultatele eforturilor de consolidare fiscala, esentiale pentru refacerea increderii in economia romaneasca.
Tot articolul, in Financiarul
Increderea investitorilor in mediul de afaceri s-a deteriorat in ultimele 3 luni... Numarul restantierilor la credite a crescut in iunie cu 8.500, pana la 714.071 de persoane...