- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a aratat, joi, mult mai ingrijorat decat de obicei cu privire la mersul economiei. Acesta a indicat ca principali vinovati pentru deprecierea monedei nationale contextul extern, dar si galceava politica interna. Daca de primul nu vom scapa prea curand, seful bancii centrale face un apel la politicienii romani, indemnandu-i sa se linisteasca. Asta in conditiile in care minune a durat doar trei zile pentru leu. Euro a fost cotat, joi, la 4,6 lei. Leul a scazut si in fata dolarului care a fost cotat astazi la 3,75 lei.
"O detensionare a situatie politice ne-ar ajuta prea mult. Ar mari increderea investitorilor, nu toti vor sa plece", a declarat Mugur Isarescu.
Apelul Guvernatorului vine dupa ce datele Bancii Nationale au aratat ca oamenii de afaceri straini si-au vandut investitiile facute in lei, au cumparat valuta, iar apoi au scos sumele de bani din tara. Asa a si ajuns leul in prapastie. Miliarde de lei au invadat piata si, intr-o singura luna, moneda nationala s-a depreciat cu peste 2,5% fata de euro si cu aproape 6% in comparatie cu dolarul american.
"Noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale cu tensiunile politice interne. Aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capitaluri", a completat Isarescu.
In plus, Romania nu a reusit sa atraga banii strainilor. Investitiile straine directe nu ajung la nici jumatate de miliard de euro, iar absorbtia fondurilor europene este sub 10%. In primele sase luni, tara noastra a folosit doar 700 de milioane de euro, de trei ori mai putin decat se estima pentru aceast perioada. Totusi, declinului leului a adus si un avantaj economiei: bani mai multi la buget.
"Cursul si-a facut pana acum datoria pentru ca cel putin pana acum ne a dat posibilitatea sa mentinem o relativa stabilitate monetara si la niveul consturilor cu care s-a finantat deficitul public."
E printre putinele vesti bune. Analistii nu sunt deloc optimisti. Prognoza de crestere economica pentru acest an ar urma sa fie modificata in sens negativ. Cel mai probabil, economia Romaniei nu va creste cu mai mult de un procent.
FOTO: Intact Images
BNR a mentinut dobanda-cheie la 5,25% pe an... Romanii ies iar la cumparaturi! Vanzarile de carburanti si alimente au crescut...