"Ancora (acordul cu FMI - n.r.) ramane pentru credibilitate. Ramane suma de bani pentru dezvoltari exterioare Romaniei, care nu au putut sa fie prevazute si probabil ca va trebui sa iesim si din acest acord. Poate mai facem unul de acelasi tip? Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca noi ancore ar putea si ar trebui sa fie acordurile de la nivelul Uniunii Europene, precum Pactul de Stabilitate Fiscala.
"Nu sunt de partea acelora care nu vor la greu sa-si arate masura. O dau intr-o directie total necunoscuta, nici nu stii ce vor in discursul lor, ataca zona euro, ataca si UE. Nu vreau sa cred ca tara asta are asa o nesansa istorica atunci cand intra de fiecare data intr-un club", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale nu este insa de acord cu o ajustare brutala a datoriei publice, chiar daca Romania trebuie sa fie preocupata de disciplina pietelor, amintind ca in prin politica din anii '70-'80 s-a ajuns la o abrupta ruptura de tehnologizare a economiei si scoaterea ei in afara circuitul mondial, in anii '90.
In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
foto: Intact Images