Antena Căutare

Neincrederea investitorilor in bursa, alimentata de esecul Facebook

Listarea Facebook, marcata de erori tehnice la debutul pe piata al actiunilor si scaderea ulterioara de 16% a cotatiei, va determina investitorii sa se retraga de pe bursa, informeaza Bloomberg.

"Este in mod clar cel mai recent dintr-o serie de evenimente care au afectat increderea investitorilor in piata. Perceptia este ca Wall Street a manipulat oferta publica astfel incat aranjorii operatiunii si sefii Facebook sa aiba de castigat, in timp ce investitorii mici au ramas cu punga goala", a declarat Andrew Stotmann, avocat din Chicago care reprezinta investitori de retail.

Investitorii individuali care au dorit sa cumpere actiuni Facebook au fost defavorizati de problemele de efectuare a plasamentelor in prima zi de tranzactionare, de declinul ulterior al cotatiilor si de intrebarile daca aranjorii si compania au dezvaluit selectiv informatii confidentiale.

"Daca sunt o multime de oameni nemultumiti isi vor exprima supararea diferit. Una dintre forme ar fi cu picioarele", a declarat Steve Sosnick, analist in domeniul managementului riscului la firma Timber Hill, potrivit Mediafax.

Actiunile Facebook au avut, in primele cinci zile de tranzactionare, cele mai slabe rezultate in randul ofertelor publice initiale care au avut loc in ultimul deceniu. Declinul de 13% consemnat pana pe 24 mai l-a depasit pe cel de 10% al actiunilor MF Global Holdings pe parcursul a cinci sedinte bursiere. Visa a realizat in schimb cea mai buna evolutie intr-un astfel de interval, cu un avans de 45% al titlurilor.

Esecul Facebook a erodat sperantele ca debutul sau la bursa va revigora interesul investitorilor individuali pentru plasamente in actiuni.

Unii investitori individuali nu au mai revenit la bursa dupa criza financiara din 2008-2009. Indicele Standard&Poor's nu a mai progresat in ultimii peste 10 ani, in prezent fiind tranzactionat la nivelul anului 1999, dupa doi ani de "piata bear" (de scadere n.r.) care a sters circa 50% din valoarea indicelui.

Investitorii au retras bani din fundurile mutuale care investesc in actiuni americane timp ce cinci ani consecutivi incheiati in decembrie, potrivit Investment Company Institute din Washington.

La sfarsitul anului trecut, americanii detineau actiuni de circa 8.100 miliarde de dolari, cu aproximativ 16% mai putin decat detinerile de 9.600 de miliarde de dolari din 2007, conform datelor Rezervei Federale a SUA, publicate in martie.

Romania, in topul celor mai atractive 15 tari pentru investitii in energie regenerabila... Impozitul pe proprietate, modificat din 2013 in functie de destinatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x