Primii vizati sunt cei din domeniul petrolului. Firmele care realizeaza operatiuni petroliere de transport si tranzit al petrolului platesc acum 10 % din venituri. Potrivit proiectului de modificare a codului fiscal, ar urma sa plateasca 15%.
Majorari si in cazul inmagazinarii gazelor naturale: de la 3 la 5%.
Si legea minelor va fi modificata. Cota de 2 % din valoarea productiei pentru carbuni, minereuri, pietre pretioase si semipretioase se tripleaza, urmand sa ajunga la 6 procente.
Pentru substantele nemetalifere cum e sarea de exemplu, se modifica modalitatea de calcul al redeventei. In loc de o cota de 6% din valoarea productiei, va fi aplicat echivalentul in lei a 0,80 euro pe unitatea de productie miniera.
In aceasta categorie vor mai intra rocile, calcarul, gresia precum si alte materiale folosite in constructii. Si apa minerala ar putea fi mai scumpa. In prezent, redeventa miniera cuvenita bugetului de stat pentru ape minerale naturale la sursa este de 2 euro pe 1.000 de litri. Aceasta taxa se va tripla, urmand sa ajunga la 6 euro pentru 1.000 de litri de apa minerala.
Citeste si Antena3
Foto: Intact Images