După ani de zile în care ai visat să ai casa ta și să scapi de chirie, ți s-a îndeplinit în sfârșit visul. Ai folosit servicii de proiectare case pentru ca locuința ta să fie perfectă, apoi ai construit-o și decorat-o de la zero.
Însă ai observat că în casă există o cameră pe care n-o prea folosești și nu prea știi ce să faci cu ea. Află că o cameră liberă poate deveni o mică mină de aur, mai ales dacă alegi s-o închiriezi. Dar cum faci asta?
Unul dintre serviciile populare de închirieri este AirBnB, acest Uber al industriei imobiliare. Se prezintă și funcționează ca un sharing business: dacă ai nevoie de o cameră oriunde în lume, intri pe site și o rezervi chiar de la proprietar. Însă nu doar turiștii sunt avantajați. Ca proprietar, nu trebuie decât să-ți faci cont pe site, să faci câteva poze mai bune camerei pe care vrei s-o închiriezi și să aștepți banii să vină. Simplu, nu? Nu chiar. Când îți închiriezi proprietatea prin AirBnB te vei expune câtorva riscuri. Da, avantaje sunt destule dar trebuie să știi cum să te aperi și de orice posibilă neplăcere.
Câștigi mai mulți bani decât dacă ai închiria pe termen lung
Cel mai mare avantaj atunci când închiriezi pe zile este cel financiar. Dacă reușești să aduni câteva review-uri bune, vei strânge destui clienți într-o lună de vârf încât să ajungi la o sumă dublă sau chiar triplă față de cea obținută din închirierea pe termen lung.
Riști să rămâi fără bani în lunile moarte
Știm cu toții că lunile de iarnă nu sunt niciodată preferate de turiști. Așa că în această perioadă, există riscul de a încasa sume foarte mici sau chiar nimic. În astfel de cazuri, pare mai profitabilă o chirie pe termen lung care îți aduce un venit lunar sigur.
O chestiune de legalitate
Dacă te gândești să închiriezi “la negru”, află că te expui riscului unei amenzi usturătoare. Dacă vrei să închiriezi în legalitate, află că statul îți va cere un impozit de 16% din câștiguri, împreună cu CAS și CASS. Nu trebuie decât să depui o cerere scrisă la ANAF în termen de 15 zile de la data închirierii. Iar dacă nu ești PFA sau firmă și nu ai posibilitatea de a emite facturi, poate AirBnB nu e decizia potrivită pentru că întreaga chestiune financiară are loc în site, iar tu nu vei primi banii în mână.
Accidentele se întâmplă
Nu poți să știi ce fel de persoane vor să îți închirieze spațiul, așa că riști să te confrunți cu tot felul de probleme. De la electrocasnice și piese de mobilier stricate și până la conflicte cu vecinii sau cu administrația, locatarii temporari îți pot provoca tot felul de probleme. Ca să eviți bătăile de cap, îți recomandăm să îți asiguri bunurile și să le ascunzi bine sau să le iei cu tine pe cele mai valoroase.
Cunoști noi perspective și culturi
Datorită faptului că AirBnB este popular printre turiștii din întreaga lume, vei avea posibilitatea să cunoști o groază de oameni frumoși și să te familiarizezi cu niște culturi și mentalități cu care probabil nu ai interacționat până acum. Nu strică să stai la un pahar de vin cu chiriașii; vei afla povești de viață care mai de care mai interesante.