In bancile din Bucuresti, erau constituite depozite la termen in valoare de 32,6 mld. de lei, adica aproximativ 36% din suma totala a economiilor.
Pe de alta parte, locuitorii Capitalei sunt responsabili si pentru o treime din cresterea valorii depozitelor pe parcursul acesui an. Potrivit datelor BNR, economiile depuse in bancile din Bucuresti au sporit cu 1,9 mld. de lei.
In primele noua luni ale anului, cei mai economi romani s-au dovedit a fi, dupa bucuresteni, cei din Cluj, subsidiarele bancilor din acest judet imbogatindu-si depozitele cu 357 mil. lei.
Constantenii au economisit in depozitele la termen 237,2 mil. lei, plasandu-se astfel pe locul II in clasamentul cresterii economiilor.
Locul III este ocupat de persoanele care locuiesc in jud. Arges, institutiile de credit sporindu-si depozitele cu 210 milioane de lei.
Cele mai putine motive de bucurie le-au avut bancile din Giurgiu, Calarasi si Ialomita. Romanii din aceste trei judete nu au reusit sa puna deoparte decat a zecea parte din ceea ce au reusit, de exemplu, constantenii sau clujenii.
In primele 9 luni, in Giurgiu, economiile au crescut cu numai 18,2 mil. lei, in Calarasi, cu numai 22 mil. lei, iar in Ialomita cu 28,3 mil lei.
Cine a preferat valuta
In marea majoritate a cazurilor, depozitele la termen ale romanilor au crescut pe seama sporirii celor in moneda nationala.
Cu toate acestea, in Giurgiu, Arad si Timis, populatia a preferat sa economiseasca mai mult in valuta.
Pe parcursul primelor trei luni, cele mai mare cresteri ale depozitelor in moneda straina au avut loc in Bucuresti, cu 119,2 mil. lei, Timis - 115 mil. lei si Cluj- 115.4 mil. lei.
In acelasi timp, in bancile din Bistrita Nasaud, Calarasi si Harghita, populatia nu a reusit sa economiseasca nici macar un eurocent.
Dimpotriva, a retras din depozitele constituite, in total, aproape 12 mil. de lei.
Citeste si Financiarul