"Se pare ca exista o lipsa de angajament in mediul justitiei de a duce la bun sfarsit cazurile legate de abuzuri si utilizare inadecvata a fondurilor europene. Nivelul condamnarilor in urma unor astfel de anchete este prea scazut", a adaugat el.
Potrivit comisarului european, "in 73% dintre cazurile transmise de Oficiul european de combatere a fraudei (OLAF) intre 2008 si 2010, autoritatile romane nu au luat nicio masura".
"Este responsabilitatea statelor membre sa asigure urmarirea cazurilor de frauda si ca sanctiunile aplicate sunt suficiente pentru a descuraja astfel de acte. Nivelul de recuperare a fondurilor utilizate in mod ilegal este scazut", a mai spus Semeta, potrivit AFP.
Comisarul european a precizat ca autoritatile romane i-au dat asigurari ca "vor sa coopereze cu Comisia".
El a apreciat drept 'pozitiv' faptul ca a fost trimisa in parlament o lege privind baza legala a functionarii agentiei romane de combatere a fraudei (Departamentul pentru lupta antifrauda, DLAF) si si-a exprimat speranta intr-o 'adoptare si punere in aplicare rapida' a acesteia.
Algirdas Semeta a mai estimat totodata ca Bucurestiul a depus in ultimii ani eforturi pentru a spori controlul asupra utilizarii fondurilor europene si pentru a informa Comisia in legatura cu nereguli aparute.
Potrivit oficialului european, Romania a declarat 196 de cazuri de utilizare nereglementara a fondurilor europene de preaderare in 2009, dintre care 18 sunt banuite ca sunt fraude.
Aceste nereguli in utilizarea fondurilor de preaderare la UE se ridica la suma de 23 milioane de euro, pe 2010, a mentionat el, potrivit AFP.
sursa:Jurnalul.ro