Antena Căutare

Olli Rehn: “Mai avem zece zile ca sa salvam moneda unica!”

Comisarul European pentru Economie, Olli Rehn, considera ca Europa traverseaza zece zile cruciale la finalul carora se va decide soarta monedei unice, informeaza Reuters. Situatia critica a fost declansata dupa ce oficialii europeni au decis sa sporeasca resursele Fondului European de Stabilitate si au recunoscut ca ar putea apela la Fondul Monetar International pentru a evita un dezastru financiar.

"Intram intr-o perioada critica de 10 zile pentru a finaliza si a ajunge la o concluzie in ce priveste criza Uniunii Europene", a explicat Olli Rehn la intalnirea ministrilor de Finante din statele UE.

La doi ani dupa declansarea crizei datoriilor de stat in Grecia, investitorii fug de pe piata obligatiunilor de stat din zona euro. Bancile europene vand titluri de stat si evita sa imprumute guvernele, iar pentru institutiile financiare din tarile din sudul Europei retragerile de depozite se transforma treptat intr-un trend. Situatia alimenteaza temerile legate de supravietuirea monedei euro.

"Suntem in fata unei adevarate crize financiare, vorbim despre turbulente generalizate pe pietele financiare", a declarat miercuri, la Singapore, Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei si membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene.

Ministrii Finantelor din zona euro au adoptat marti seara planuri care vizeaza garantarea a 20-30% din noile emisiuni de obligatiuni ale statelor care au probleme de finantare si crearea unor asa-numite fonduri de co-investitie pentru a atrage investitori straini pe piata obligatiunilor guvernamentale din zona euro.

Majoritatea analistilor considera ca situatia mai poate fi salvata numai de o interventie masiva a BCE pe piata obligatiunilor de stat din zoan euro, similara programelor de "relaxare cantitativa" derulate de bancile centrale din SUA si Marea Britanie.

Totodata, posibilitatea unei interventii mai ample a FMI este pusa sub semnul intrebarii de resursele insuficiente ale creditorului de la Washington. Mai multe economii importante care ar putea finanta FMI sunt sceptice in privinta eforturilor anticriza din Europa.

Citeste si Jurnalul!

Lista bancilor care au dat Petrom imprumutul de aproape un miliard de euro... The Guardian: Italia risca sa intre in insolventa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x