Antena Căutare

"Ordonanta creditelor" va fi modificata

Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe internet pentru a da bancile in judecata.

Dupa ce saptamana trecuta bancile au reusit sa treaca toate amendamentele care le convin la OUG/50/2010, supranumita si "ordonanta creditelor", aceasta va fi modificata din nou in favoarea clientilor sau atacata la Curtea Constitutionala daca va trece in forma actuala la Camera Deputatilor.

Senatorul Iulian Urban scrie pe blogul sau ca va ataca absolut fiecare dintre cele 83 de amendamente depuse de reprezentantii bancilor in Camera Deputatilor daca actul normativ va fi votat in aceasta forma. El scrie ca acestea "practic modifica total sensul legii, o mutileaza si lasa milioane de romani la cheremul bancilor".

Metoda sa este simpla: atacarea legii la Curtea Constitutionala pe principiul bicameralismului, iar dupa ce aceasta le va declara neconstitutionale, ordonanta se va intoarce in Senat, unde a fost adoptata fara nici un amendament.

Printre modificarile aduse se numara faptul ca un creditor nu are dreptul in mod unilateral sa modifice comisioanele, tarifele si taxele sau sa introduca unele noi pe perioda desfasurarii contractului de credit. Pe romaneste, asta inseamna ca acestea pot fi schimbate, dar cu acordul clientilor. De asemenea, se reduc la jumatate sanctiunile care pot fi impuse bancilor pentru incalcarea anumitor prevederi.

Adoptarea amendamentelor a venit dupa doua luni de lobby din partea bancilor si conflicte cu clientii si cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), dar si intre ANPC si BNR, care sprijina varianta bancilor. Mai mult, Comisia Europeana a cerut saptamana trecuta clarificari din partea autoritatilor romane, dupa ce bancile amenintasera ca se vor plange din cauza actului normativ.

Guvernul va transmite CE pana la sfarsitul lunii octombrie faptul ca ordonanta corespunde directivelor europene in domeniu si nu se impun modificari.

Subiectul a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, care a decis ca raspunsul continand clarificarile sa fie elaborat ANPC. Unul dintre acestea se refera la faptul ca autoritatile unui stat pot extinde aplicarea unei directive europene, asa cum au facut si alte tari.

Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe internet pentru a da bancile in judecata, asistati de avocati specializati. Dintre nemultumirile clientilor se afla abuzuri ale bancilor precum perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, care acum va fi redenumit in comision de administrare, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a ratelor.

OUG 50/2010 a fost aprobata de Guvern in iunie. Implementarea sa va duce la pierderi de 900 de milioane de euro din partea bancilor, potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Sursa: Jurnalul National

Cum vor fenta multinationalele bugetul in cazul impozitarii progresive... Inmatricularile de masini noi au crescut pentru prima data in acest an!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x